Naša suradnica Alica Bjeli Duduković ovog je vikenda proslavila svoj rođendan, a recept za slavljeničku tortu odlučila je podijeliti i s našim čitateljima.
Sastojci
Podloga
- 190 g integralnih keksića
- 100 g maslaca
Krema
- 2 jaja
- 140 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 paketić želatine u prahu (10 g)
- 250 g svježeg sira
- 250 g mascarponea
- 150 ml Baileysa
- 150 ml vrhnja za šlag
Preljev
- 1 paketić svijetlog preljeva za torte
- 250 ml vode
- 2 žličice šećera
- 1 ravna žlica instant kave
Priprema
Podloga
Kekse izmrviti (ili u multipraktiku, ili ih staviti u vrećicu pa ih valjkom za tijesto usitniti), a maslac otopiti. Pomiješati oboje i utisnuti u kalup (koji ste prethodno obložili samoljepljivom folijom) promjera 20 cm.
Dok pripremate kremu, neka se podloga hladi u hladnjaku.
Krema
Jaja, šećer i ekstrakt vanilije tući na pari oko 15 minuta dok se smjesa ne zgusne. Ostaviti sa strane da se prohladi.
Namočiti želatinu 5 minuta.
Umutiti sir, mascarpone i Baileys u jednoličnu smjesu te istući šlag. U smjesu od sira umiješati šlag.
Otopiti želatinu na pari, te ju, zajedno s tučenim jajima, dodati u smjesu od sira.
Premazati preko podloge i ostaviti u hladnjaku da se stisne 3-4 sata. Nakon toga pripremiti preljev.
Preljev
Pomiješati prašak za preljev za torte s 2 žlice šećera, 1 ravnom žlicom kave i dodati 250 ml vode pa nastaviti prema uputama na vrećici.
Kada se preljev malo ohladi i krene želirati, lagano prelijevati preko kreme od sira da se ne bi sir počeo odvajati i miješati s preljevom. Bit će vam malo grbavo… ali ako ste umješni (što ja nisam), možda i neće.
Ostavite u hladnjaku još sat – dva (ili preko noći), skinite obruč s folijom i uživajte!
Fotografije: Alica Bjeli Duduković