Ana Prša ponovno s nama dijeli jedan recept iz mamine bilježnice, koji je ona pojačala čokoladom – ova bajadera bit će odličan izbor za vaš novogodišnji stol.
Sastojci
Kore
- 4 velike oblatne
- 8 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 250 g mljevenih oraha
- 250 g šećera
Krema
- 8 žumanjaka
- 8 žlica šećera
- 100 g čokolade 54%
- 1 žlica glatkog brašna
- 6 žlica nezaslađene kuhane kave (turska ili instant)
- 250 g maslaca
Glazura
- 70 g slatkog vrhnja
- 140 g čokolade 54%
Priprema
Kore
Bjelanjke s prstohvatom soli tući u snijeg, postepeno dodajući šećer. Na kraju umiješati mljevene orahe. Smjesu podijeliti na tri djela pa njome premazati 3 oblatne (ja mažem onu stranu koja ima veće kockice). Jednu po jednu koru staviti u pećnicu na 160°C i peći cca 15 minuta.
Krema
U manjem loncu izmiješati kuhanu kavu, žumanjke, šećer i brašno te staviti kuhati. Neprestano miješati kako se ne bi napravile grudice. Kada se zagrije dodati čokoladu i kuhati dok ne zakipi. Maknuti s vatre i ostaviti sa strane da se ohladi. U kremu sobne temperature dodati maslac.
Glazura
Zakipiti slatko vrhnje i preliti preko čokolade. Ostaviti nekoliko minuta pa izmiješati.
Slaganje
Kremu podijeliti na 3 jednaka dijela pa njome premazati oblatne (maže se preko snijega).
Oblatne staviti jednu na drugu te preko njih staviti četvrtu (one veće kockice prema dole).
Sve zajedno pritisnuti nečim teškim. Ja obično stavim jedan lim za pečenje gore i na njega knjige te ostavim tako preko noći.
Drugi dan stavim glazuru od čokolade.
Kad se glazura stegne, režite na željenu veličinu.
Fotografije: Marija Prša
[print_link]