Dragana Pušica s bloga Moje grne – recepti za dušu poslala nam je recept za bakinu sladoled tortu, za koju kaže da se u njezinoj obitelji pripremala za sve veće proslave.
Sastojci
Kore
- 9 bjelanjaka
- 9 žlica šećera
- 9 žlica brašna
Fil
- 9 žumanjaka
- 300 g šećera u prahu
- 10 vrećica vanillin šećera
- 300 g maslaca
I još
- mlijeko za namakanje kora
- jagode za ukrašavanje
Priprema
Potrebno je pripremiti tri kore.
Umutiti dobro mikserom 3 bjelanjka pa kada postanu pjenasta dodati tri žlice šećera, dobro umutiti i na kraju lagano umiješati tri žlice brašna. U okrugli kalup 24 cm staviti papir za pečenje i sipati umućenu masu. Po potrebi izravnati i peći u pećnici zagrijanoj na 180⁰C nekih 15 minuta. Najbolje je provjeriti čačkalicom je li kora pečena. Pečenu koru izvaditi, ostaviti par minuta da se prohladi pa je izvaditi iz kalupa i staviti na pladanj po kojemu je prethodno posut kristal šećer. Ponoviti postupak pripreme i pečenja i za druge dvije kore. Pečene kore ostaviti da se dobro ohlade.
Pripremiti fil.
Maslac pjenasto umutiti mikserom s vanillin šećerom. U lončić staviti vodu pa ga staviti na štednjak da voda provri. Za to vrijeme, u posebnu posudu staviti žumanjke i šećer pa mutiti mikserom. Kada voda provri, posudu sa žumancima staviti preko nje i na pari mutiti žumanjke bez prestanka 15-20 minuta dok se fil lijepo ne umuti i postane kremast. Umućena žumanca sjediniti mikserom s prethodno umućenim maslacem i ostaviti da fil odstoji u frižideru tri sata. Ohlađeni fil podijeliti na tri dijela.
U okrugli kalup uliti mlijeko i svaku koru dobro natopiti sa obje strane hladnim mlijekom. Slobodno pustite da dobro upije, ali je onda i dobro ocijediti prije filovanja i nanošenja na pladanj. Prvu koru staviti na pladanj i premazati filom, preko staviti drugu, natopljenu koru i premazati filom, i na kraju treću koru i ostatak fila. Sa strane tortu ukrasiti sjeckanim, svježim jagodama. Ostaviti da se dobro ohladi i stegne u frižideru prije sječenja, najbolje preko noći.
Napomena
Jaja moraju biti sobne temperature, najbolje je izvaditi ih iz hladnjaka dan ranije. Tortu možete filovati u kalupu za pečenje s obručem, a sutradan je pažljivo prenijeti na pladanj i ukrasiti.
Fotografija: Moje grne – recepti za dušu
[print_link]