U tjednu kad se obilježava Ramazanski bajram, Ana Prša je za naše čitatelje pripremila slasticu uz koju se nerijetko slavi taj islamski blagdan – baklavu.
Sastojci
Baklava
- 1 paket kora za pite i savijače
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g tostiranih mljevenih lješnjaka
- 50 g mljevenih badema
- 250 g maslaca
Sirup
- 600 ml vode
- 450 g šećera
- 1 limun
Priprema
Sirup
Limun oprati, narezati na ploške pa staviti kuhati s vodom i šećerom. Kuhati cca 30 minuta.
Baklava
Promiješati orahe, bademe i lješnjake. Ako volite dio možete ostaviti krupnije nasjeckane, ne morate sve samljeti.
Kore iskrojite po limu za pečenje u kojem ćete peći baklavu. Ja ih prepolovim po dužini i samo nekoliko cm odrežem višak s kraće strane.
Maslac otopite.
Dno lima za pečenje premažite maslacem. Stavite na njega jednu koru, premažite je maslacem, pa ponovite tako s još dvije kore. Tri kore su na dnu. Zatim pospite mljevenim orasima, bademima i lješnjacima. Stavite koru, premažite maslacem, pa ponovite još jednom. Između nadjeva uvijek stavljam dvije kore premazane maslacem. Filajte tako naizmjence dok sve ne potrošite. Na kraju zavrište kako ste i započeli, s tri kore, svaka premazana maslacem.
Lim za pečenje sa složenom baklavom stavite na kratko u hladnjak kako bi se maslac stegnuo i kako bi lakše izrezali baklavu.
Ja ne znam rezati one lijepe rombiće, pa režem klasično samo trokutiće.
Vi režite kako vam se sviđa i na veličinu kakvu želite.
Stavite peći na 170°C cca 30 minuta.
Iz šećernog sirupa izvadite limun i sirup ohladite.
Pečenu baklavu izvadite iz pećnice te je vruću zalijete hladnim sirupom.
Po želji, možete po vrhu složiti narezane ploške limuna.
Prije posluživanja pustite da se ohladi.
Fotografije: Ana Prša