Kako kaže Sunčica Stanković s bloga Mes folies culinaires koja s nama dijeli ovaj recept, ovo je spoj dva kolača u jednom koji je svakako zadržao svoju originalnost što se tiče sastojaka i ukusa baklave, a u isto vrijeeme i dobio novi fantastičan ukus.
Sastojci
- 18 kora (2 x po 5 tankih kora za podlogu + 2 kore kojima se zatvara smjesa nakon ulijevanja + 6 kora za dekoraciju koje stavljamo u krug na vrhu)
Cheesecake
- 500 g mascarpone sira
- 500 g grčkog jogurta
- 300 ml slatkog vrhnja
- 5 jaja + 6 žlica šećera u prahu
- 30 g gustina
- po želji dodati ružinu vodicu oko 5 žlica ( može i bez)
Premaz za kore
- 150 g otopljenog maslaca
- I još (za graniranje)
- 110 g mljevenih pistacija
- 106 g malo pečenih lješnjaka
- 3 žlice šećera u prahu
I još
- med za prelijevanje poslužene baklave (količina po želji)
- lim s pokretnim dnom, promjer 24,5 cm
Priprema
Korice od kora
Otopite maslac. Svaku koru, ukupno ih ima 5, premažite otopljenim maslacom,stavite jednu preko druge i tako premazane staviti u lim, tako da pokriju dno, dobro prijanjaju po stranicama lima i manjim dijelom strše iznad rubova lima. Isto napravite i s drugih 5 kora koje ćete staviti u lim sa suprotne strane tako da pokrijete cjelokupno dno lima i stranice. Rubove postavljenih kora koje strše iznad rubova lima izrežite na manje komade (ali ne previše jer će korice pasti) i rasporedite po dnu.
Graniranje
Pistacije i mljevene lješnjake stavite u posudu, dodajte šećer u prahu (3 žlice) te 3 žlice otopljenog maslaca (od onih 150 g), sve sjedinite miješajući i ulijte u lim i sve jednako rasporedite preko postavljenih kora pritiskajući žlicom. Stavite u već zagrijanu pećnicu na 160°C, desetak minuta da se lješnjaci, pistacija i kore blago zapeku.
Cheesecake
Stavite mascarpone sir u dublju posudu, dodajte grčki jogurt, šećer i sve umutite mikserom, zatim dodajte jaja, sjedinite ih muteći mikserom, ulijte slatko vrhnje, sjedinite mikserom, dodajte gustin, sve sjedinite mikserom pa dobivenu smjesu ulijte u lim. Ravnomjerno je rasporedite i blago lupite dnom lima o stol, kako bi se oslobodio višak zraka. Sada sljedeće dvije kore također premažite otopljenim maslacem, stavite ih jednu preko druge. Između možete posuti malo pistacija i lješnjaka, njima po vrhu pokrijte smjesu. Preostalih 6 kora premažite otopljenim maslacem, skupite ih kao harmoniku i poredajte ih u krug, odozgo tako da formirate oblik ruže.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 160°C sat vremena. Izvaditi lim iz pećnice, ostavite da se baklava ohladi na sobnoj temperaturi, zatim stavite u hladnjak da se baklava skroz ohladi i na taj način smjesa stvrdne jer, ako je režete još uvijek toplu, cheesecake će vam curiti. Izvadite iz kalupa, izrežite komade željene veličine i prelijte medom.
Napomena
Ja ne volim previše slatke kolače i ne stavljam puno šećera, vi možete staviti po vašem ukusu.
Fotografije: Mes folies culinaires