Malo drugačiju baklavu, u kojoj je svoje mjesto našlo šumsko voće, danas nam je pripremila Lidija Osmak s bloga Gurmanka.
Sastojci
(za kalup promjera 24 cm)
Nadjev
- 150 g šećera
- 450 g šumskog voća
Sirup
- 200 g šećera
- 200 ml vode
- 100 g meda
- 1 štapić cimeta
- komadić narančine korice
Baklava
- 80 g maslaca
- 100 g oraha
- 500 g kora za štrudle
I još (za posipanje)
- 2 žlice šećera u prahu
Priprema
Nadjev
Šećer i šumsko voće pomiješajte te kuhajte nekih 20 minuta dok ne dobijete smjesu nalik džemu.
Sirup
Šećer, vodu, med, cimet i začine po želji također prokuhajte dok ne dobijete gusti sirup za prelijevanje baklave.
Slaganje baklave
Maslac otopite, a orahe krupno nasjeckajte te možete pristupiti slaganju baklave.
Premažite dno kalupa maslacem te na njega položite list tijesta koji zatim opet premažete maslacem pa stavite još jedan list.
Svaka dva lista premažite s oko 3 žlice nadjeva od šumskog voća koji posipajte orasima.
Nižite naizmjence listove i mažite ih dok vam ne ponestane nadjeva.
Gornju koru premažite maslacem i narežite baklavu prije pečenja.
Pecite je na 200°C oko 40 minuta tj. dok ne dobije lijepu zlatnu boju i ne postane hrskava.
Odmah je prelijte vrućim šećernim sirupom i ostavite da se ohladi prije serviranja.
Fotografija: Gurmanka