Marija Herjavić Jerkić danas s nama dijeli recept za sočnu baklavu s domaćim korama.
Sastojci
Tijesto
- 400 g glatkog brašna
- 1 veće jaje
- 40 g ulja
- 4 g soli
- 160 – 170 g mlake vode
Nadjev
- 1 čaša jogurta
- ½ čaše ulja
- ½ čaše otopljenog maslaca
- 1,5 čaša šećera
- vanilija (količina po želji)
- ½ praška za peciva
- 250 – 300 g mljevenih oraha (ili lješnjaka)
Agda
- 6 čaša šećera
- 6 čaša vode
- 1 veći limun
Priprema
Tijesto
Od svih sastojaka dobro umijesiti tijesto, dok ne postane elastično i glatko. Formirati 4 – 5 loptica, premazati uljem, pokriti prozirnom folijom i pustiti malo da odmara na sobnoj temperaturi, idealno bar sat vremena.
Nadjev
Sve za nadjev, osim oraha, samo pomiješati u zdjeli.
Slaganje
Loptice razvlačiti oklagijom na pobrašnjenoj površini, da budu što tanje, no ne moraju biti tanke kao za štrudlu. Izrezati kore na veličinu posude i slagati u posudu najprije 2 reda kore (donja cijela, a između se može „krpati“ s izrezanim okrajcima) pa premazati s malo nadjeva i posipati orasima i tako redati tijesto i nadjev (ja sam sigurno bar 6-7 slojeva radila, no može i manje). Zadnju ostaviti čitavu kako bi urednije izgledalo. Rezati prije pečenja u željene oblike, premazati malo uljem i peći na 200°C dok ne porumeni.
Agda
Dok se peče, skuhati agdu od svih sastojaka, na laganoj vatri dok ne postane sirupasta. Vruću baklavu čim ju izvadimo iz rola, preliti agdom.
Napomena
Mjera za čašicu je čašica jogurta
Može i samo maslac ili samo ulje
Ovo je mjera za lim velik skoro poput pećnice. Upija sporo, ali svakako sve izlijte, kroz nekoliko sati će sve upiti i biti fina i sočna.
Fotografije: Mirjana Herjavić Jerkić