Baklavu s mekim sirom odlučila je pripremiti Irena Gavran s bloga Pregacha, a mi danas s vama dijelimo ovaj njezin recept.
Sastojci
- 1 paket kora za savijače
- 350 g maslaca
Nadjev
- 200 g oraha
- 150 g lješnjaka
- 150 g običnog keksa s maslacem (petit, digestive, keks s maslacem)
- 5 vrećica vanilin šećera
Sirup
- 600 ml vode
- 600 g šećera
- 1 bio limun
I još
- brie sir
Priprema
Sirup
Prvo napravite sirup da se ohladi dok radite baklavu. Pomiješajte vodu, šećer i dodajte limun izrezan na šnitice. Neka proključa pa ostavite na lagano da krčka još 15 – 20 minuta, dok se ne napravi sirup. Ohladite ga u potpunosti jer ja podlijevam vruću baklavu.
Nadjev
Orahe, lješnjak i keks sameljite. Pomiješajte s vanilin šećerom i ostavite sa strane.
Maslac otopite.
Ja sam kupila u Lidlu kore za saviječe. One imaju 13 listova koje sam izrezala u kružnice veličine kalupa (30 cm), a ostatke sam pažljivo izrezivala i slagala u unutarnji dio baklave, jer sam htjela baklavu od 20 listova.
Dno kalupa sam premazala maslacem pa slagala 5 kora (svaku premažem maslacem i to uzmem 2 čitave, pa dvije iskrojim od ostataka i još jedna čitava).
Zatim pospem sa trećinom smjese od oraha, lješnjaka i keksa. Ponovila sam 5 kora premazanih maslacem pa trećinu nadjeva. Opet 5 kora premazanih maslacem, zadnja trećina nadjeva, pa poslažem brie koji sam ogulila od kore i narezala na sitne tanke dijelove. Pa složila zadnjih 5 kora koje sam premazala maslacem. Jedino zadnju kori ne premazujem. Izrezala sam baklavu na rombove, pekla na 180 stupnjeva 40 – 50 minuta.
Tako vruću baklavu sam prelila s 2/3 sirupa, pa kad je upilo sve fino, prelila sam ju ostatkom.
Fotografije: Pregacha