Jannette Razum s bloga Slatki svijet torti i kolača ovu je baklavu s višnjama opisala kao sočnu i taman slatku, istaknuvši pritom da je priprema zaista brza i jednostavna.
Sastojci
Kore i nadjev
- 500 g kora za savijače
- 5 jaja
- 1 čaša jogurta
- 2 čaše šećera
- 1 čaša ulja
- 1 prašak za pecivo
- 900 g višanja
Preljev
- 500 ml vode
- 500 g šećera
- sok od 1 većeg limuna
Priprema
Kao mjeru za sastojke koristite čašu od jogurta.
Jaja pjenjačom izmutite sa šećerom pa dodajte ulje, jogurt i prašak za pecivo.
Veći lim za pečenje lagano namastite, položite jednu koru i premažite ju s malo pripremljenog nadjeva.
Slažite tako kore i nadjev dok ne potrošite pola od ukupne količine kora i nadjeva.
Zatim ravnomjerno rasporedite višnje. Možete koristiti svježe višnje, u kompotu ili zaleđene pa odmrznute. Važno je samo da ih dobro ocijedite prije nego što ih stavite na kolač.
Preko višanja poredajte ostatak kora i nadjeva.
Baklavu prije pečenja izrežite na željene oblike, pravokutnike ili rombove. Baklavu pecite 20-25 minuta na temperaturi od 170°C, dok ne poprimi lijepu smeđu boju.
Pred kraj pečenja zakuhajte vodu sa šećerom i limunovim sokom. Vruću baklavu prelijte vrućim sirupom.
Baklavu ohladite na sobnoj temperaturi i poslužite se!
Fotografija: Slatki svijet torti i kolača
[print_link]