Sunčica Stanković s bloga Mes folies Culinaires donosi zanimljiv recept za tiramisu s bananama i karamelom.
Sastojci
Karamel preljev
- 150 gr kristal šećera
- 60 gr maslaca
- 350 ml vrhnja sobne temperature
Tiramisu
- 300 gr piškota
- 4 banane izrezane na kolutove
- 210 ml kave za natapanje piškota
- 6 žumanjaka + 110 gr šećera
- 6 bjelanjaka + 2 žlice šećera u prahu
- 500 gr mascarpone sira + 2 žlice šećera u prahu
I još
- kakao prah za posipanje kolača (količina po želji)
Priprema
Karamel preljev
Najprije pripremite karamel preljev. Stavite šećer u duboki lončić pa lončić stavite na laganu vatru da se šećer otopi. S vremena na vrijeme lončić okrenite u krug kako bi se otopljeni šećer ravnomjerno razlio. Kada se potpuno otopi i dobije karamel boju dodajte maslac, pričekajte da se otopi, a zatim ulijte vrhnje i ostavite da sve to provrije uz povremeno miješanje.
Mascarpone krema
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke stavite u dublju plastičnu posudu, dodajte šećer i pjenasto ih umutite mikserom. Zatim ih stavite u mikrovalnu pećnicu na 10 sekundi da se zagriju, izvadite ih, promiješajte te ponovo vratite u mikrovalnu. Postupak ponovite još jednom. Zatim ih izvadite iz mikrovalne, promiješajte i opet stavite da se zagriju, ali ovaj put na 8 sekundi. Nakon toga ih izvadite iz mikrovalne i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade.
Stavite mascarpone sir u dublju posudu, dodajte šećer u prahu te mikserom pjenasto umutite. Bjelanjke također stavite u duboku posudu, dodajte šećer i pjenasto umutite mikserom. Žumanjke koje ste termički obradili dodajte u posudu s mascarpone sirom pa sjedinite miješajući mikserom. Zatim dodajte izmiksane bjelanjke i sve sjedinite pažljivo miješajući pjenjačom ili silikonskom špatulom.
Slaganje
Skuhajte kavu, ulijte ju u dublji tanjur ili zdjelicu pa svaku piškotu namočite u njoj i slažite po dnu lima. Poviše stavite manju količinu smjese, posložite kolutove banana, zatim opet stavite piškote pa smjesu pa banane i tako sve dok ne potrošite svu količinu pripremljene smjese.
Na kraju odozgo pospite kakao prah. Stavite tiramisu u hladnjak preko noći kako bi se dovoljno stegnuo da ga možete rezati na željene komade. Svaki servirani komad prelijte karamelom i uživajte u njegovom okusu.
Fotografija: Mes folies Culinaires