Slatki petak kao i uvijek rezerviran je za Anu Pršu i njezine recepte, a ona nam ovaj kraj radnog tjedna sladi banoffee tartom.
Sastojci
(za 20 komada – pečeno u kalupima za muffine)
- 250 g glatkog brašna
- 50 g šećera u prahu
- 1 burbon vanilin šećer
- prstohvat soli
- 1 žumanjak
- 150 g maslaca sobne temperature
Karamel
- 90 ml kondenziranog mlijeka ili mlaćenice
- 150 g šećera
- 60 g maslaca
- 1 žlica meda
- prstohvat soli
- pola žličice sode bikarbone
- 1 žličica paste od vanilije (ili žlica arome vanilija)
I još
- 2 banane
- sok pola limuna
- 300 ml slatkog vrhnja
- naribana čokolada po želji
Priprema
Tijesto
Sve sastojke zamijesiti u tijesto, ja stavim sve u multipraktik pa zamotati u foliju te staviti u hladnjak na pola sata da odmori. Količina je dovoljna za 20 kalupa za muffine. Tijesto razvaljati, izrezati i obložiti kalupe za muffine koje ste prethodno namastili i pobrašnili. Tijesto izbosti vilicom. Peći na 175°C 12-15 minuta. Pustiti da se ohladi pa izvaditi iz kalupa.
Karamel
Sve sastojke staviti u malo veći lončić i izmiješati. Ako je lončić taman veličine, biti će vam premali kada smjesa krene kipjeti. Kada smjesa zakipi, kuhati još 3 minuta neprestano miješajući. Kada je gotovo, skinuti s vatre i ostaviti sa strane da se ohladi.
I još
Banane narežite na ploške i pokapajte ih sokom od limuna kako ne bi potamnile.
Slatko vrhnje istucite u šlag.
Čokoladu naribajte.
Slaganje
Na tijesto ulijete karamel pa posložite banane, na banane stavite šlag i ukrasite naribanom čokoladom. I uživajte.
Fotografija: Ana Prša