Što može bolje zasladiti sredinu radnog tjedna od prisjećanja na divne mirise u bakinoj kuhinji? Današnji recept pruža nam priliku za povratak u slatke dane djetinjstva – pripremite ružice s makom i višnjama po receptu Mirjane Marčinko s bloga Od slatkoga slađe.
Sastojci
Tijesto
- 20 g svježeg kvasca
- oko 300 ml mlijeka
- 500 g glatkog brašna
- 40 g šećera
- 2 žumanjka
- prstohvat soli
Nadjev
- 2 bjelanjka
- 120 g maslaca
- 80 – 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 – 3 žlice mlijeka
- 150 g mljevenog maka
I još
- višnje (1 staklenka kompota)
Preljev
- 200 ml vrhnja za kuhanje ili mlijeka
- 2 žlice šećera u prahu
Priprema
Tijesto
Kvasac preliti toplim mlijekom, dodati žlicu šećera, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta.
Uzdignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima, umijesiti glatko tijesto i ostaviti pokriveno 60 minuta.
Nadjev
Mikserom umutiti bjelanjke.
U drugoj posudi umutiti maslac i šećere, dodati mljeveni mak i mlijeko.
Dodati snijeg od bjelanjaka i umutiti.
Slaganje
Tijesto podijeliti na 2 jednaka dijela, tanko razviti i premazati nadjevom. Posuti višnjama.
Zarolati i rezati oštrim nožem 2 – 3 cm debele ružice.
Veliki kalup ili 2 manja namazati maslacem i slagati tako da između svake ružice ostane 1 cm.
Ružice pokriti i ostaviti 30 minuta na toplom i peći 10 min u pećnici zagrijanoj na 200 °C.
Smanjiti temperaturu na 180 °C i peći još 10 – 15 minuta.
Izvaditi iz pećnice i preliti izmiješanim vrhnjem (mlijekom) i šećerom.
Vratiti u pećnicu i peći još 5 minuta.
*video pripreme pogledajte ovdje
Fotografija: Od slatkoga slađe