Volimo slastice iza kojih stoji posebna priča poput ove Beline pite čiji nam recept stiže s bloga Od slatkoga slađe autorice Mirjane Šmit.
Sastojci
Tijesto
- 4 žumanjka
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 170 g maslaca
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 400 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Prvi nadjev
- 150 g mljevenih oraha
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 100 g šećera
Drugi nadjev
- 4 bjelanjka
- 100 g šećera
- 500 g svježeg sira
- 3 žlice griza
I još
- 2 žlice ruma
- šećer u prahu
Priprema
Tijesto
Umutiti žumanjke, šećer, maslac i vrhnje, dodati brašno i prašak za pecivo te umijesiti tijesto. Tijesto podijeliti na 2 dijela, omotati prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku 30 minuta.
Prva nadjev
Mljevene orahe i lješnjake pomiješati sa šećerom.
Drugi nadjev
Od bjelanjaka i šećera umutiti snijeg. Umiješati sir i griz.
Slaganje
Dublji lim za pečenje veličine 40 x 26 cm premazati maslacem i posuti brašnom. Na podlozi posutoj brašnom razviti pola pripremljenog tijesta.
Valjkom za tijesto prebaciti koru u pripremljeni lim za pečenje. Na tijesto staviti prvi nadjev i poprskati rumom.
Prvi nadjev premazati nadjevom od sira te ga prekriti drugim dijelom tijesta. Kolač peći 30 – 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200˚C.
Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Fotografije: Od slatkoga slađe