Rođendan koji je provela u izolaciji blogerica Kristina Šaško, autorica bloga Pinch of Amour, zasladila je tortom Bella Ciao čiji je recept, u sklopu našeg #cokoladomprotivkorone izazova, podijelila i s našim čitateljima. Redakcija Slatkopedije želi joj sretan rođendan.
Sastojci
Čokoladni biskvit
- 100 g tamne čokolade 70,5% kakaa
- 60 g maslaca
- 6 bjelanjaka
- 3 žumanjka
- 100 g šećera
- 60 g oštrog brašna
- 30 g kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 50 ml mlijeka
Prah od karameliziranih lješnjaka
- 150 g lješnjaka
- 140 g šećera
- 45 g vode
Lješnjak mousse krema
- 5 g želatine
- 200 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja za šlag
- 3 žumanjka
- 30 g šećera
- 150 g praha lješnjaka
- 200 ml vrhnja za šlag (ovo ćemo miksati)
Čokoladni ganache
- 100 g tamne čokolade 70,5% kakaa
- 100 ml vrhnja za šlag
I još (za premaz biskvita)
- 150 ml mlijeka
- 80 g lješnjak namaza
Priprema
Čokoladni biskvit
Čokoladu i maslac otopite na pari.
Bjelanjke smiksajte u čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer miksajte nekoliko minuta da dobijete pjenastu smjesu, odnosno da se otopi šećer.
Pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo te zajedno prosijte u smjesu žumanjaka i šećera. Dodajte mlijeko i sve izmiksajte.
Lagano u smjesu umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup, ja sam koristila kalup promjera 21 cm, a dno obložite papirom za pečenje.
Smjesu ubacite u kalup i pecite biskvit na 180 stupnjeva 30-40 minuta. Provjeru biskvita radite pomoću čačkalice, ako je čačkalica čista, biskvit je gotov i može van iz pećnice na hlađenje.
Biskvit se mora u potpunosti ohladiti prije nanošenja kreme.
Prah od karameliziranih lješnjaka
Prije pripreme mousse kreme potrebno je pripremiti prah od karameliziranih lješnjaka. Lješnjake prvo lagano istostirajte na tavi. Za to je dovoljno svega nekoliko minuta nakon čega ćete sa lješnjaka lako moći maknuti opnu. Da biste to napravili stavite ih još vruće u krpu i protrljajte. Ovako tostirani lješnjaci dat će finu aromu mousse kremi.
Pripremite lim na koji ćete prebaciti karamelizirane lješnjake. Na lim stavite papir za pečenje i nakon toga krenite na pripremu karamele.
U posudu stavite šećer i vodu te zagrijavajte. Vrlo brzo će se šećer početi topiti i lagano se pretvarati u karamelu. Slobodno promiješajte kuhačom. Prije nego dobije lijepu karamel boju, dakle kada je još lagano bljedunjav, ubacite tostirane lješnjake. U ovom koraku jako pazite da na vrijeme maknete smjesu sa vatre jer karamel vrlo lako zagori i tada ima gorak okus.
Ako nemate iskustva s karamelom, onda u trenutku kada je karamel svijetle boje maknite posudu s vatre, umiješajte lješnjake i po potrebi vratite posudu na vatru ako vam karamel nije poprimio onu lijepu jarku boju.
Karamelizirane lješnjake prebacite na pripremljen lim i pustite da se u potpunosti ohlade.
Ohlađene lješnjake usitnite u blenderu. Dovoljno je blednati kratko, samo da se usitne i da budu kao brašno/prah.
Po želji, možete ih duže blendati sve dok ne dobijete pastu. Nije greška niti jedno niti drugo.
Lješnjak mousse krema
Želatinu pomiješajte sa dvije žlice vode. Mlijeko i vrhnje za šlag stavite da zakipi.
Žumanjke i šećer smiksajte.
Prije nego mlijeko i vrhnje zakipe umiješajte smjesu žumanjaka i šećera. Smanjite vatru konstantno miješajući smjesu. Kuhajte nekoliko minuta dok vam se krema ne krene zgušnjavati, odnosno dok smjesa ne krene lagano kipjeti. U ovom koraku morate paziti kako vam krema ne bi postala grudičasta ako smjesu žumanjaka i šećera umiješate u kipuće mlijeko. U kremu umiješajte prah od lješnjaka i nabubrenu želatinu.
Pustite da se krema skroz ohladi. Pritom će se i stisnuti zbog želatine.
Smiskajte vrhnje za šlag. Ohlađenu kremu prvo samostalno lagano smiksajte i zatim dodajte tučeno vrhnje za šlag.
Čokoladni ganache
Na pari otopite čokoladu zajedno sa vrhnjem za šlag.
Miješajte smjesu sve dok čokolada ne bude skroz otopljena, a smjesa jednolična.
Slaganje
Ohlađenom biskvitu prvo odrežite vrh kako biste dobili ravan biskvit te ga zatim prerežite na pola.
Biskvit položite na podlogu/tanjur gdje ćete servirati tortu. Obložite okruglim kalupom koji ste s unutarnje strane obložili acetatnom folijom ili papirom za pečenje. Ova torta će biti „naked“ odnosno gola torta pa želimo da se vide svi slojevi. Također ovo će nam pomoći da se torta lakše odvoji od kalupa.
Biskvit natopite polovicom mlijeka te premažite lješnjak namazom.
Nanesite polovicu mousse kreme. Na kremu stavite drugi biskvit te njega natopite ostatkom mlijeka. Ja sam samo donju polovicu biskvita premazala lješnjak namazom, a ako želite vi možete i gornju. Nanesite ostatak kreme.
Kao zadnji sloj nanosim ganache kremu. Prilikom nanošenja ganache kreme bitno je da bude nanesena što ravnomjernije. Stavite u hladnjak da se ohladi na nekoliko sati, najbolje da odstoji preko noći. Ukrasite po želji. Ja sam je ukrasila karameliziranim lješnjacima i ukrasima od karamele.
Fotografije: Pinch of Amour