I stigli smo do trećeg mjesta u našem darivanju #slatkibozickaonekad koji smo proveli u suradnji s dućanom Sol i papar – svojim fritulama osvojila nas je Marija Lacković.
Sastojci
- 2 jaja
- 40 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 200 ml jogurta
- 0,3 ml ili jedan čep ruma
- 300 g glatkog brašna
- 12 g praška za pecivo
- korica limuna
- grožđice natopljene u rumu ili brusnice (po želji)
I još
- 1 l ulja za prženje
- šećer u prahu (za posipanje)
Priprema
Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto umutite. Smjesi potom dodajte jogurt i rum.
Postupno dodajte brašno i prašak za pecivo. Bolje je da tijesto bude gušće jer će takvo prilikom prženja upiti manje ulja. U tijesto dodajte koricu limuna, a po želji možete dodati i grožđice ili brusnice.
Pustite smjesu da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 20 minuta.
Fritule oblikujte pomoću žlice (1 fritula = pola žlice tijesta) i pržite u vrućem ulju nekoliko minuta, uz povremeno okretanje (same se okrenu). Pazite da ulje ne bude prevruće jer onda fritula brzo potamni, a u sredini ostane sirova.
Fritule vadite na ubrus da se ocijedi višak masnoće i pospite šećerom u prahu.
Fotografija: Marija Lacković