Nama je najljepši dio godine je onaj u kojemu vladaju jagode što znači da je najljepši dio godine upravo ovaj u kojemu smo sada. I tako su omiljene nam jagode našle svoje mjesto u ovoj laganoj i ukusnoj beze roladi.
Sastojci
Beze kora
- 6 bjelanjaka
- 1 – 2 žlice procijeđenog soka od limuna
- 160 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 g gustina
Krema od vanilije
- 500 ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 6 žumanjaka
- 120 g šećera
- 40 g gustina
- 200 ml vrhnja za šlag
I još
- jagode
- šećer u prahu
Priprema
Beze kora
Ugrijte pećnicu na 150 stupnjeva s ventilatorom.
Bjelanjke miješajte mikserom na najvećoj brzini dok ne dobijete čvrsti snijeg te i dalje miješajući najvećom brzinom, dodajte procijeđeni sok od limuna. Neprestano miješajući, postepeno dodajte šećer i vanilin šećer pa na kraju malo po malo i gustin.
Gotovu smjesu rasporedite po velikom limu za pečenje obloženom papirom za pečenje i stavite peći u ugrijanu pećnicu oko 30 – 35 minuta. Izvadite iz pećnice kada dobije čvrstu koru na vrhu.
Gotovu koru prebacite na papir za pečenje koji ste posuli šećerom u prahu i ostavite da se ohladi.
Krema od vanilije
Dok se kora peče, pripremite kremu.
Na vatru stavite 450 ml mlijeka i ostavite da zavrije.
Za to vrijeme u posudi izmiješajte žumanjke, šećer, sadržaj mahune vanilije (koju ste prethodno rastvorili i nožem očistili), gustin i preostalih 50 ml mlijeka. Kada mlijeko zavrije, dodajte malu količinu u smjesu žumanjaka i tako 2-3 puta. Prilikom dodavanja mlijeka, uvijek miješajte kako vam se ne bi stvorile grudice. Na kraju dodajte preostalu količinu mlijeka.
Ovu smjesu kuhajte na pari, stalno miješajući pjenjačom dok ne dobijete gustu smjesu poput pudinga. Kada je gotova prebacite je u staklenu posudu i prekrijte prozirnom folijom, stavljajući foliju izravno na površinu kreme kako biste izbjegli stvaranje „kožice“.
Kad se krema ohladila, vrijeme je za dodavanje vrhnja za šlag. Prije pripreme vrhnja, stavite ga oko 15 minuta u zamrzivač, a zatim od njega umutite šlag i postepeno ga dodajte kremi od vanilije, miješajući mikserom.
Slaganje
Beze koru premažite kremom pa na nju poslažite jagode koje ste prethodno očistili i izrezali na tanke komadiće. Pomoću papira za pečenje, zarolajte roladu i prebacite je na tanjur za posluživanje te je ostavite u hladnjaku nekoliko sati (najbolje preko noći).
Kada se ohladila, izvadite je iz hladnjaka, nježno uklonite papir za pečenje te po želji pospite šećerom u prahu i servirajte.
Napomena
Beze kora vam samo na dodir mora biti čvrsta, dok iznutra mora ostati mekana kako bi se mogla zarolati. Budite oprezni da je ne presušite.
Fotografije: Kate Bošković