Naš najpopularniji recept ove godine – beze rolada s jagodama i kremom od vanilije – dobila je svoju drugu verziju u ovoj beze roladi s višnjama i puding kremom.
Sastojci
Beze kore
- 6 bjelanjaka
- 1 – 2 žlice procijeđenog soka od limuna
- 160 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g oštrog brašna
Puding krema
- 1 puding od vanilije
- 500 ml mlijeka
- 3 žlice šećera
- 250 ml vrhnja za šlag
Preljev od višanja
- 200 g zaleđenih višanja
- 125 ml vode
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice oštrog brašna
I još
- šećer u prahu
Priprema
Beze kora
Ugrijte pećnicu na 150 stupnjeva s ventilatorom.
Bjelanjke miješajte mikserom na najvećoj brzini dok ne dobijete čvrsti snijeg te i dalje miješajući najvećom brzinom, dodajte procijeđeni sok od limuna. Neprestano miješajući, postepeno dodajte šećer i vanilin šećer pa na kraju malo po malo i oštro brašno.
Gotovu smjesu rasporedite po velikom limu za pečenje obloženom papirom za pečenje i stavite peći u ugrijanu pećnicu oko 30 – 35 minuta. Izvadite iz pećnice kada dobije čvrstu koru na vrhu.
Gotovu koru prebacite na papir za pečenje koji ste posuli šećerom u prahu i ostavite da se ohladi.
Puding krema
Puding pripremite prema uputama s vrećice. Gotovi puding pomaknite s vatre, prebacite u staklenu posudu te pokrijte prozirnom folijom (stavljajući foliju izravno na površinu kreme kako se ne bi stvorila kožica) te ostavite da se puding ohladi.
Vrhnje za šlag stavite u zamrzivač petnaestak minuta, a zatim ga izvadite, ulijte u posudu za miješanje te izradite u čvrsti šlag, a zatim malo po malo dodajte ohlađenom pudingu.
Preljev od višanja
Višnje zajedno s vodom, šećerom i vanilin šećerom kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Zatim ih pomaknite s vatre te štapnim mikserom sasvim usitnite.
Vratite na vatru i dodajte oštro brašno stalno miješajući da se ne bi stvorile grudice.
Gotov preljev prelijte u staklenu posudu i ostavite da se ohladi.
Slaganje
Ohlađenu koru premažite puding kremom, a zatim ravnomjerno na kremu rasporedite preljev od višanja.
Pomoću papira za pečenje, zarolajte roladu i prebacite je na tanjur za posluživanje te je ostavite u hladnjaku nekoliko sati (najbolje preko noći).
Kada se ohladila, izvadite je iz hladnjaka, nježno uklonite papir za pečenje te po želji pospite šećerom u prahu i servirajte.
Napomena
Beze kora vam samo na dodir mora biti čvrsta, dok iznutra mora ostati mekana kako bi se mogla zarolati. Budite oprezni da je ne presušite.
Ukoliko više volite kremastiju roladu, udvostručite sastojke za puding kremu.
Ukoliko vam se u preljevu ipak stvore grudice, jednostavno ga procijedite kroz obično cjedilo.
Fotografije: Kate Bošković