Glas o Slatkopediji se širi pa smo tako, nakon što smo do sada već ostvarili suradnju s blogerima iz susjednih zemalja, sada započeli i suradnju s Talijankom Francescom della Penna koja živi u Londonu i vodi svoj blog nazvan The Gluten-Freelancer. Na našem ćete portalu uskoro moći pročitati sve o njezinim blogerskim počecima, a mi vam danas donosimo njezin recept za tradicionalni, no manje poznati, talijanski božićni desert Parozzo of Abruzzo.
Sastojci
- 75 g mljevenih badema
- 3 jaja
- 120 g šećera
- 65 g kukuruznog brašna
- 1 mali limun
- sol
- ulje u spreju / ulje / maslac
Priprema
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Prvo izmiješajte bjelanjke dok ne dobijete mekani snijeg (uz dodatak prstohvata soli). Zatim u drugoj posudi izmiješajte žumanjke sa šećerom.
Kukuruzno brašno izmiješajte s mljevenim bademima pa ih polagano, ručno miješajući dodajte smjesi žumanjka i šećera. Vrlo je važno da ovu smjesu ne miješate mikserom, već pjenjačom i to zato što se bezglutensko, kukuruzno brašno mora lijepo sjediniti s tekućim sastojcima, dok ne dobijete homogeno tijesto.
Na kraju dodajte sok pola limuna i snijeg od bjelanjaka: konačni rezultat ne bi trebao biti previše tekuć.
Stavite u pećnicu na temperaturu od 140 stupnjeva te namjestite mjerač vremena na 50 minuta.
Drvenim štapićem provjerite je li Parrozzo pečen: kada ga ubodete štapićem, moći ćete procijeniti treba li se još peći ili ne ovoisno o tomu koliko je mokar štapić kad ga izvadite van.
Nakon što Parozzo izvadite iz pećnice, slijedi završna faza izrade: dekoriranje čokoladom.
U tradicionalnim receptima za dekoraciju se koristi samo tamna čokolada, ali ako želite biti kreativni, slobodno dodajte dekoracije vašem bezglutenskom Parrozzu.
Fotografije: The Gluten-Freelancer
[print_link]