Na blogu Daj kolačić autorice Lorene Mihelčić pronašli smo recept za divne bezglutenske keksiće koji stajanjem postaju samo – bolji.
Sastojci
- 70 g bjelanjaka
- prstohvat soli
- 125 g sitnijeg kristal šećera
- 182 g finog bademovog brašna
- sitno ribana limunova korica
- 20 g glukoze ili blagog meda
- 50 g sušenih brusnica (grožđica ili trešanja)
- par kapi ekstrakta badema (opcionalno)
I još
- 60 g bjelanjaka
- 170 g bademovih listića
- šećer u prahu
Priprema
U veću posudu stavite bjelanjke i prstohvat soli i krenite miksati. Kada se zapjene, dodajte polovicu kristal šećera u tri navrata. Dalje miksajte dok ne dobijete meki snijeg (pazite da doista ne bude krut i čvrst!), pa dodajte pomiješanu smjesu od bademovog brašna, ostatka šećera, limunove korice i glukoze. Pomoću silikonske špatule kružnim pokretima ukomponirajte sve sastojke te na kraju dodajte sušeno voće.
Dobivenu smjesu pokrijte prijanjajućom folijom tik uz površinu te ostavite pola sata u hladnjaku.
Slaganje
U čistu zdjelicu stavite 60 g bjelanjaka i izmiješajte vilicom kratko samo da malo razbijete teksturu, a bjelanjci postanu više tekući. U drugu zdjelicu uspite bademove listiće.
Od smjese vadite željenu količinu i dlanovima oblikujte kuglice. Ja sam nakon ove faze stavila kratko u zamrzivač da mi je lakše rukovati s njima, no nije nužno. Najprije svaku kuglicu obložite bjelanjkom, pa ju odmah stavite u bademe. Obložite ju sa svih strana i lagano stisnite da se listići fiksiraju. Slažite na lim od pećnice s laganim razmakom i stavite peći na 180 stupnjeva oko 13 minuta, a možda i duže ovisno o snazi vaše pećnice. Listići bi trebali dobiti laganu zlatnu boju, tada znate da su gotovi.
Ohlađene kekse pospite šećerom u prahu.
Ova vrsta keksića je bolja što duže stoji jer se okusi ljepše prožmu, a unutrašnjost ostaje meka i sočna.
Fotografije: Daj kolačić