Nevena Josipović s bloga Bake Cakes s nama je već podijelila nekoliko svojih recepata, a danas nam donosi recept za tortu od badema, limuna i mascarpona zamamnog izgleda, ali i okusa.
Sastojci
Biskvit
- 30 dag brašna
- 4 jaja
- prašak za pecivo
- 10 dag mljevenih badema
- 30 dag šećera
- 15 dag maslaca
- korica jednog limuna
- sok jednog limuna
- 2 dcl mlijeka
- pola žličice soli
Lemon curd
- 4 žumanjka
- 12 dag šećera
- 4 dag maslaca
- korica i sok jednog limuna
- 2 lista želatine
Mascarpone krema
- 25 dag mascarpone sira
- 2,5 dcl slatkog vrhnja
- 10 dag bijele čokolade
- 10 dag šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 5 dag badema
Priprema
Biskvit
Brašno, prašak za pecivo, bademe i sol pomiješajte. Posebno izradite maslac sa šećerom i limunovom koricom. Jaja izmiksajte zasebno te ih dodajte u smjesu maslaca i šećera. Sve skupa sjedinite. Mlijeko i sok limuna pomiješajte zajedno. Postepeno dodajte mješavinu brašna, zatim mlijeko s limunom, te miksajte na najmanjoj brzini. Miksajte dok vam se smjesa ne sjedini.
Kalup promjera 26 cm obložite papirom za pečenje a obruč premažite maslacem. Smjesu izlijte u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C, nekih 40ak minuta. Kada je biskvit pečen izvadite ga iz kalupa i pustite da se ohladi.
Lemon curd
Želatinu namočite u vodi i pustite da nabubri.
Žumanjke, šećer, limunovu koricu i sok kuhajte na laganoj vatri i neprestano miješajte. Krema je gotova kada smjesa ne curi s kuhače. Maknite s vatre te dodajte maslac i sjedinite.
Dodajte ocijeđenu želatinu, promiješajte te izlijte u manji kalup, promjera 20 cm koji obložite papirom za pečenje koji obuhvaća dno i obruč kalupa. Stavite u zamrzivač na 15ak minuta.
Mascarpone krema
Mascarpone sir, šećer i vanilin šećer izmiksajte. Bijelu čokoladu otopite na pari,pustite nakratko da se prohladi te ju dodajte u smjesu. Dodajte slatko vrhnje pa miksajte dok se krema ne zgusne kao šlag. Bademe prepecite na tavi (trebaju dobiti boju) te ih usitnite u sjeckalici. Dodajte ih u kremu te promiješate pjenjačom.
Biskvit prerežite na dva jednaka dijela.
Prvu koru biskvita stavite na pladanj te ju premažite s malo mascarpone kreme. Zatim izvadite lemon curd iz kalupa i stavite na sredinu torte. Ponovo premažite s mascarpone kremom te stavite drugu koru biskvita. Tortu premažite s ostatkom kreme, ukrasite s limunovom koricom te listićima badema.
Fotografije: Bake Cakes
[print_link]