Na našem portalu već imamo recept za šubarice, ali ove današnje su potpuno drugačije – Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes u svojim je šubaricama odlično povezala okuse lješnjaka i bijele čokolade.
Sastojci
Biskvit
- 6 jaja
- 10 žlica šećera
- 8 žlica vode
- 10 žlica brašna
- 2 žlice kakaa
- 4 žlice pečenih mljevenih lješnjaka
- 1 prašak za pecivo
Krema
- 700 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 2 pudinga s okusom lješnjaka
- 3 žlice gustina
- 3 žlice nutelle (ili nekog drugog nugat krema)
- 150 g margarina
I još
- 200 g bijele čokolade
- krupno mljeveni pečeni lješnjaci
Priprema
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutite u čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Potom smanjite mikser na najmanju brzinu pa stalno miješajući dodajte jedan po jedan žumanjak i vodu. Na kraju dodajte mješavinu brašna, kakaa, mljevenih pečenih lješnjaka i praška za pecivo i kratko izmiješajte mikserom na najmanjoj brzini, tek toliko da se smjesa ujednači. Istresite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje, dimenzija 38×25 cm i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
Za krem, puding i gustin izmešajte u malo mleka a ostatak sa šećerom stavite na vatru da provrije. Ukuvajte puding sve vreme mešajući žicom i kuvajte dok se ne zgusne. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. U ohlađeno umiksajte nutellu i margarin sobne temperature.
Ohlađeni biskvit čašom ili okruglom modlicom režite na krugove, a potom svaki krug presijecite nožem vodoravno na dva dijela. Druga varijanta je da odmah presiječete cijeli biskvit vodoravno na dva dijela pa potom režite krugove. Sami odlučite kako vam je lakše. Moja modlica je pomjera 4 cm.
Slijedi punjenje šubarica. Dakle, spajajte po dva kruga biskvita kremom između. Slobodno punite obilno i premažite svaku šubaricu i okolo kremom kako bi se lješnjaci mogli zalijepiti.
Svaku šubaricu odmah poslije punjenja uvaljajte u krupno mljevene pečene lješnjake tako da im u potpunosti obložite stranice. Redajte ih na poslužavnik i kada ste završili, stavite u hladnjak dok pripremate glazuru.
Dakle, preostaje još da prelijete šubarice bijelom čokoladom. Bijelu čokoladu izlomite na kockice i otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Ja preferiram u mikrovalnoj jer je brže i jednostavnije. Na svaku šubaricu stavljajte po žličicu otopljene bijele čokolade i razvucite je ravnomjerno preko gornje površine.
Šubarice dobro ohladite u hladnjaku.
Napomena
Prije punjenja, savjetujem da kremu dobro ohladite u hladnjaku kako bi punjenje išlo lakše. Može čak i u zamrzivaču oko 15 minuta. Podsjećam vas – ovo jeste malo pipav proces, ali naoružajte se strpljenjem jer će se isplatiti na kraju.
Fotografije: Mystic cakes