Lava cake s tamnom čokoladom nam je već dobro poznat, a ova verzija s bijelom čokoladom koja nam stiže s bloga Pregacha autorice Irene Gavran predstavlja dobrodošlu promjenu.
Sastojci
- 100 g maslaca
- 200 g bijele čokolade
- 5 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g brašna
Priprema
Otopite čokoladu i maslac na pari. Jaja i šećere istucite pjenjačom. Kad se smjesa od čokolade otopila, sjedinila s maslacem i malo ohladila pjenjačom umiješajte smjesu od jaja i šećera. Na kraju lagano špatulom umiješajte brašno. Četiri kremičke posude (one malo veće, npr. za souffle) dobro namastite i pospite brašnom kako bi stjenke bile obložene. Smjesu rasporedite u posude i stavite u zamrzivač. Najbolje preko noći, ali možete do 3 mjeseca, tako da je ovaj desert idealan za neplanske goste.
Kad ste željni slatkog, pećnicu zagrijete na 180 stupnjeva s ventilacijom i pecite 18 – 20 minuta zamrznute kolačiće. Kad lava cake izvadite iz pećnice, pustite ih oko 10 minuta da se prohlade pa nožem lagano odvojite od stjenke posuda. Okrenite na tanjur i istresite. Poslužite uz kuglu sladoleda, svježe voće ili neki sirup od voća.
Fotografija: Pregacha