Bilo ljeto ili zima, ovakva se slastica nikad ne odbija, a autor recepta koji s vama dijelimo je Božo Lučić, pokojni akademik kulinarstva, čije smo recepte već dijelili na našem portalu.
Sastojci
- 30 dkg očišćenih badema
- 10 dkg meda
- 8 dkg glukoznog sirupa
- 25 dkg šećera
- 2 bjelanjka
- ½ žličice cimeta
- 1 žličica arome vanilije
- oblatne po želji
- šećer u prahu
Priprema
Bademe prepržite i ostavite da se ohlade, oblatne posložite na lim. Med, glukozu i šećer pomiješajte sa 100 ml vode, prokuhajte te ostavite još nekoliko minuta na laganoj vatri. Bjelanjke istucite, dodajte im cimet i vaniliju. Lagano umiješajte još toplu smjesu s medom. Miješajte oko 25 minuta i ostavite da se hladi. Dodajte bademe. Smjesu nanaesite na oblatne te novim slojem oblatni nanovo prekrijte smjesu. Sve zajedno poklopite limom i stavite teret na gornji lim, kako bi se nugat preko noći mogao ohladiti i stvrdnuti. Nugat izrežite u 3 x 5 cm velike komade i poslužite.
Fotografija: Božo Lučić
[print_link]