Na ovogodišnjoj gala večeri gastronomskog vodiča Gault&Millau titulu Chef slastičar 2019. odnijela je Biljana Milina iz korčulanske konobe Mate.
Ovog je tjedna javnosti predstavljeno drugo hrvatsko izdanje gastronomskog vodiča Gault&Millau. Podsjetimo, to je jedan od dva najveća svjetska gastronomska vodiča te jedini takav koji ima i svoje hrvatsko izdanje, a ovogodišnje predstavljanje novog izdanja u zagrebački je hotel Esplanadu privuklo najveća imena hrvatske kulinarske scene.
Tijekom svečane večeri dodijljena su i priznanja najboljima, svojevrsni „kulinarski Oscari“, a vrijednu titula Chefa slastičara 2019. odnijela je Biljana Milina iz konobe Mate smještene u Pupnatu na otoku Korčuli.
„Ova titula po izboru Gault&Millaua me totalno iznenadila, ima toliko mladih i kreativnih slastičara.“ rekla je za naš portal sama Biljana, komentirajući ovaj veliki i važan uspjeh.
„Mi od otvaranja konobe, 2000. godine, radimo tradicionalne kolače pa ćemo i dalje raditi rozatu i hrostule, ali uz toliko raznog aromatičnog bilja koje nas okružuje, naprosto me život pita da napravim aromatični sorbetto, mousse, praline.“ – nastavlja, otkrivajući nam što nakon ove titule možemo očekivati od nje.
Osvojeno priznanje ne daje joj vremena za odmor i predah, upravo suprotno: „Kada te ovako počaste titulama, ne možeš spavati na lovorikama, nego muti, mijesi, kombiniraj!“ – kaže nam Biljana, otkrivajući i čija joj je kritika ipak najvažnija: „Za sada su nove kombinacije dobro pošle kod najvećih kritičara – moje djece“.
Posebna večer u hotelu Esplanade Zagreb obilježena je i dodjelom drugih priznanja.
Napomenimo na kraju da je u ovogodišnje izdanje Gault&Millau Croatia uvršteno ukupno 150 najbolje ocijenjenih hrvatskih restorana, 70 POP lokala, 113 vrhunskih i kvalitetnih vina te 25 vodećih hotela iz svih krajeva Hrvatske.
Fotografije: Light komunikacije