Nekima je još uvijek prerano, ali nama je pravo vrijeme za slatko božićno raspoloženje koje danas na naš portal sa svojim receptom za blagdanski kuglof donosi Tihana Koprek s bloga Just Cake The Cupcake.
Sastojci
Pijane grožđice
- 250 g grožđica
- 85 ml vode
- 100 ml ruma
Kuglof
(za kalup promjera 22-24 cm)
- 125 ml mlijeka
- 20 g svježeg kvasca
- 600 g bijelog glatkog brašna (Tip 550)
- 60 g bijelog ili smeđeg šećera
- 5 g soli
- 110 g jaja (2-3 komada)
- 200 g maslaca sobne temperature
- 250 g pijanih grožđica
- 1 čep ruma
- 50 g bademovih listića
Priprema
Pijane grožđice
Grožđice staviti u posudu i preliti s vodom tako da su sve prekrivene.
Zakuhati i procijediti.
Staviti u posudu i preliti s rumom.
Najbolje pripremiti dan prije!
Kuglof
Mlijeko i vodu zagrijati do cca 35 stupnjeva tj. dok nije toplo na dodir, ali ne vruće. Kvasac razmrviti u toplo mlijeko i miješajući rastopiti.
Dodati 30 g brašna, pomiješati te staviti na toplo mjesto da se diže cca 30 minuta.
U posudu za miksanje staviti ostatak brašna, šećer i sol. Dodati jaja i dizani kvasac i mijesiti nastavkom za tijesto cca 10 minuta dok se tijesto ne počne odvajati od stijenke posude i bude potpuno glatko.
Maslac narezati na kockice te malo po malo dodavati u tijesto dok mijesite na najmanjoj brzini. Dodavati malo po malo da se sve razradi u tijesto i tijesto se opet počne odvajati od stjenke posude.
Dodati pijane grožđice i rum te par puta promijestiti da se sve poveže.
Ostaviti na toplom mjestu sat i pol da se digne.
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva te pripremiti kalup tako da ga kompletno i dobro premažete maslacem. Na dno kalupa posipati bademove listiće.
Kad se tijesto diglo izvaditi iz posude i oblikovati u široki valjak i premjestiti u kalup.
Peći cca 40-45 minuta. Provjeriti oko 20 minuta, ako je gornji dio dobio dosta boje prekrijte s malo folije da ne zagori.
Izvaditi iz pećnice, i pustiti cca 5 minuta u kalupu te onda samo preokrenuti i pustiti da se ohladi.
U zatvorenoj posudi može se čuvati do 5 dana. Jako je sočan i ukusan 🙂
Fotografije: Just Cake the Cupcake
[print_link]