Jedna od nezaobilaznih blagdanskih slastica svakako su breskvice za koje danas recept donosi Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes.
Sastojci
(za oko 75 breskvica)
Za tijesto
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 200 ml ulja
- 200 ml mlijeka
- 8 žlica oštrog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 650-700 g oštrog brašna
Za nadjev
- 500 g džema od marelica
- 100 ml ruma
- izdubljene mrvice
Još
- 2 x 85 ml vode
- crvena i žuta prehrambena boja
- aroma jagode (po želji)
- kristal šećer za valjanje
Prirpema
Tijesto
Stavite u posudu jaja i šećer pa žlicom dobro izmiješajte, postepeno dodavajući ulje, mlijeko i 8 žlica brašna pomiješanih sa sodom bikarbonom. Ovu smjesu ostavite u hladnjaku 2 sata.
Potom dodajte još brašna i rukom zamijesite glatko tijesto. Ako se jako lijepi, dodajte još nekoliko kapi ulja. Tijesto treba biti lagano i ne pregusto da breskvice ne bi bile tvrde, zato postepeno dodajte brašno, a koliko će trebati, ovisi o veličini jaja.
Od smjese odvajajte male hrpice tijesta težine oko 10 g i oblikujte kuglice veličine trešnje. Svaku kuglicu dobro izvaljajte dlanovima da bi bile skroz glatke, inače mogu pucati prilikom pečenja. Kuglice slažite na veliki lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva tako da ostanu svijetle, nekih 15 do18 minuta.
Pečene kuglice još tople izdubite oštrim nožićem sa donje strane, pazeći da se ne ošteti gornja površina i da ne popucaju.
Ostatke tijesta ubacite u posebnu posudu i sameljite u mrvice.
Nadjev
Mrvice pomiješajte sa džemom i rumom. Napunite nadjevom vrećicu kojoj ćete odrezati vrh i punite izdubljene kuglice pa lijepite po dvije zajedno. Možete ih puniti i žličicom ako vam je lakše. Višak nadjeva obrišite sa strane i stavite breskvice u frižider da se malo stegnu.
Ukrašavanje
Ulijte po 85 ml vode u dvije posudice pa u jednu dodajte žutu boju, a u drugu crvenu boju i po želji aromu jagode. U treću posudicu sipajte kristal šećer.
Svaku breskvicu provucite najprije kroz žutu boju po sredini, a onda krajeve umočite u crvenu boju. Slažite ih na papirni ubrus da se malo ocijede od viška vode. Napravite tako desetak breskvica pa ih uvaljajte u kristal šećer. Ponovite postupak sa svim preostalim breskvicama.
Breskvice ostavite do slijedećeg dana, da omekšaju i da se malo osuše, pokrivene papirnom salvetom. Nakon toga ih čuvajte zatvorene u kutiji. Što duže stoje, sve su bolje.
Fotografija: Mystic Cakes