Naša vjerna čitateljica Blanka Ban s nama je podijelila svoju slatku priču, u kojoj nam je, među ostalim, otkrila i svoju ljubav prema tartovima.
Još kao mala djevojčica, gledajući svakog vikenda svoju mamu kako peče kolače, u Blanki se rodila ljubav prema slasticama. Tako danas Blanka ističe da joj je upravo mama, koja joj je s vremenom dodijelila i titulu pomoćnice u izradi kolača, prenijela ljubav prema pripremanju finih slastica.
Svog prvog kolača Blanka se dobro sjeća: „Svoj prvi kolač ispekla sam s prijateljicom već s deset godina. Nas dvije smo kao malene djevojčice, kao i većina druge djece, prvo radile kolače od blata. Kako smo obje uz mame zavoljele ‘pravo’ pečenje kolača, nije nam dugo trebalo da se okušamo u izradi. Za naš prvi pokušaj veže se i jedna simpatična anegdota. Prema receptu za kolač koji smo pripremale, jedan od sastojaka bio je i rum. Nismo bile sigurne što točno znači malo ruma kako je pisalo u receptu pa smo stavile malo previše jer smo mislile da to ‘malo’. Kolač je ipak ispao odlično!“ – priča nam Blanka.
Danas kolače peče gotovo svakog vikenda, na veliko veselje njezinih ukućana, a najviše je raduje priprema kolača uoči blagdana. „S pripremom sitnih kolačića krenem i tjedan dana ranije.“ – kaže Blanka.
Osim što voli peći kolače, Blanka ih voli i jesti. „Moja prijateljica s fakulteta i ja imamo popis slastičarnica u Zagrebu koje moramo posjetiti. Svaki put kad se nađemo volimo isprobati nešto novo, a na popis stalno dodajemo nova zanimljiva mjesta.“ – otkriva nam Blanka.
Njezina najveća ljubav kad su slastice u pitanju je pečenje razno raznih tartova. Blanka kaže da tartove rado priprema jer su brzi i jednostavni. „Najčešće ih pripremam od sezonskog voća iz vrta, kao što su jagode,maline, kupine ili jabuke.“ – zaključila je Blanka.
Fotografije: Blanka Ban
[print_link]