Krema od bijele čokolade i mascarpone sira svoj je idealni par našla u sirupu od borovnica zahvaljujući Nikolini Jagić s bloga Nikolina’s Kitchen koja ih je spojila u ovom ukusnom desertu u čaši.
Sastojci
(za 8 porcija)
Sirup od borovnica
- 300 g borovnica (svježih ili smrznutih)
- iscijeđen sok od ½ limuna ili limete
- 1 vanilin šećer
- 2 ili više žlica šećera (ovisi o slatkoći borovnica)
Krema od bijele čokolade
- 500 ml mliječnog vrhnja za šlag (ohlađenog)
- 500 g mascarpone sira
- 200 g krem sira
- 2-3 žlice šećera u prahu
- 1 mala žlica ekstrakta vanilije
- 200 g bijele čokolade
Priprema
Sirup od borovnica
Sve sastojke stavite u mali lonac i kuhajte oko 10 minuta dok se šećer skroz otopi i lijepo zgusne u sirup. (Nema potrebe miksati, borovnice skroz omekšaju). Stavite u hladnjak da se ohladi.
Krema od bijele čokolade
U jednoj posudi miksajte ohlađeno vrhnje za šlag dok ne postane čvrsto.
U drugu posudu stavite mascarpone, krem sir, šećer i vaniliju te miksajte dok se sve lijepo ne sjedini. Bijelu čokoladu otopite (najbolje u mikrovalnoj ili na pari) i mlaku ju sjedinite sa smjesom od mascarpone sira. Sada opet miksajte i sve dobro pomiješajte s vrhnjem za šlag. U čaše stavljajte naizmjenično kremu od bijele čokolade i po malo sirupa od borovnice.
Ukrasiti možete s mljevenim lješnjacima i svježim borovnicama.
Napomena
Neka vam svi sastojci osim čokolade budu hladni.
Nakon što sve složite u čaše ubacite još malo u hladnjak ili zamrzivač da se sve dobro ohladi prije posluživanja.
Fotografija: Nikolina’s Kitchen