Svibanj započinjemo receptom za Bobanovu tortu koji je s nama podijelila Tamara s bloga What’s for dessert?
Sastojci
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 120 g tamne čokolade
- 2,5 g praška za pecivo
- 1 žličica paste od vanilije
- 400 g džema od borovnica
- 400 g slatkog vrhnja + 2 žlice šećera
- čokoladne strugotine (za dekoraciju)
Priprema
Na pari rastopite sitno nasjeckanu čokoladu. Izmiksajte žumanjke s praškom za pecivo pa umiješajte rastopljenu čokoladu. Bjelanjke uz dodatak šećera izmiksajte u čvrsti snijeg. U smjesu sa žumanjcima i čokoladom dodajte trećinu snijega od bjelanjaka pa miksajte dok se sastojci ne povežu. Preostali snijeg od bjelanjaka lagano umiješajte vilicom.
Smjesu izlijte u kalup za tortu obložen papirom za pečenje. Pecite 30-35 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Tijekom hlađenja, biskvit će se spustiti, dok će rubovi ostati uzdignuti. Nastalu udubinu ispunite džemom od borovnica. Slatko vrhnje uz dodatak šećera izmiksajte u šlag pa premažite preko džema. Stavite u frižider preko noći. Prije posluživanja pospite čokoladnim strugotinama.
Fotografija: What’s for dessert?
[print_link]