Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli barem jednu vrstu bobičastog voća, a svi ljubitelji osvježavajućih ljetnih slastica u njihovoj će izradi rado posegnuti za ovim ukusnim bobicama.
Bobičasto voće je skupina voća bogatog flavanoidima, a u nju spadaju maline, kupine, borovnice, ribiz, aronija, goji bobice, brusnice i jagode. Flavanoidi ovom voću pomažu da dozrije na suncu, a da pri tom ne izgori, no oni imaju i vrlo povoljan učinak na čovjekovo zdravlje stoga se preporučuje njihova konzumacija. Osim flavanoida, ove bobice obiluju i vitaminima i mineralima. Konzumacija bobičastog voća jača imunitet, štiti od širenja infekcija, smanjuje upale, sprječava širenje stanica raka, usporava proces starenja, smanjuje oboljenja očiju, pogoduje zdravlju mokraćnih organa te smanjuje širenje kardiovaskularnih bolesti.
Upotreba bobičastog voća je raznovrsna: mogu se jesti svježi plodovi, ili pripremati sokovi, frapei, voćne salate, kompoti i džemovi, a u slastičarstvu se koristi za izradu brojnih kolača, torti, pita, krema, mousseva, sladoleda, sorbeta te preljeva.
Fotografije: Pixabay