U našoj rubrici Slatka baština pisali smo o bobićima, tradicionalnoj slastici vezanoj za blagdan Svih svetih, koja svoje podrijetlo vuče iz Italije, a danas vam donosimo naš, ponešto drugačijii, recept za pripremu te slastice.
Sastojci
- 300 g blanširanih badema
- 250 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 1-2 žlice ruma
- 1-2 žlice kakaa
- prezle po potrebi
Priprema
Ukoliko niste kupili već blanširane bademe, prvi korak je očistiti bademe od kore. Na vatru stavite lonac s vodom i pustite da se kuha do vrenja. Zatim ugasite vatru, dodajte bademe i ostavite ih u vreloj vodi nekoliko minuta. Ugrijte pećnicu na 50 stupnjeva s ventilatorom. Bademe malo po malo vadite iz vode te im, stiskanjem između dva prsta, odstranite koru. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega rasporedite bademe. Stavite lim u pećnicu i pustite bademe da se suše 10-15 minuta.
Osušene bademe sameljite na željenu veličinu (mi smo dio skroz usitnili, a dio krupno samljeli).
U posudi pomiješajte jedan žutanjak i šećer u prahu. Dodajte im vanilin šećer, rum i bademe te sve pomiješajte.
U drugoj posudi izradite čvrsti snijeg od bjelanjka pa ga polagano dodajte smjesi. Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio umiješajte 1-2 žlice kakaa te dobro mijesite dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ukoliko su vam tijesta mljecava, dodajte im prezle po potrebi (dok ne postanu čvrsta tijesta koja se jedva uspijevaju umijesiti).
Upalite pećnicu na 100 stupnjeva s ventilatorom.
Uzimajte male količine tijesta te ga dlanovima oblikujte u kuglice. Dobivene kuglice slažite u lim za pečenje prethodno obložen papirom za pečenje.
Kuglice sušite u pećnici oko sat i pol do dva sata odnosno dok ne dobijete čvrste kolačiće s tankom koricom koji ne gube oblik.
Ostavite ih na zraku da se prosuše, a zatim ih spremite u dobro zatvorenu posudu. Ovi se kolačići mogu dugo čuvati (do 120 dana).
Napomena
Mi smo u tijesto za crne bobiće morali dodati malo više od žlice i pol kakaa da bismo dobili jednolično crno tijesto. Zbog toga je ovdje navedena neprecizna mjera od 1-2 žlice.
Količina ruma ovisi o vašem ukusu. Mi smo dodali žlicu i pol ruma.
Ukoliko želite napraviti i ružičaste bobiće, umjesto na dva dijela, tijesto podijelite na tri dijela te u jedan dio dodajte nekoliko kapi crvene prehrambene boje.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]