Prvi petak u novoj godini znači i da nam stiže prvi ovogodišnji recept Ane Prše, autorice najčitanijih recepata prošle godine. Za početak godine prigodno nam je pripremila bogatu novogodišnju tortu.
Sastojci
(za tortu promjera 20 cm)
Kore
- 10 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 10 žlica šećera
- 3 žlice brašna
- 250 g mljevenih oraha
Karamelizirani lješnjaci
- 150 g lješnjaka
- 150 g šećera
Krema od vanilije
- 450 ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- 2 burbon vanilin šećera
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 100 g slatkog vrhnja
- 100 g maslaca
- 250 g mascarpone sira
Krema od čokolade
- 350 g čokolade 54%
- 400 g slatkog vrhnja
Priprema
Kore
Bjelanjke s prstohvatom soli, uz postepeno dodavanje šećera istucite u snijeg, pri kraju dodajte brašno i orahe i lagano na niskoj brzini (možete i ručno) izmiješajte.
Od dobivene smjese ispecite četiri kore. S obzirom da je smjese cca 800 g, za svaku koru vam treba 200 g smjese. Pecite u kalupu, na papiru za pečenje otprilike 20 minuta na 190°C. Pečene kore izvadite iz kalupa i ohladite.
Karamelizirani lješnjaci
Lješnjake je prvo potrebno tostirati. Stavite ih u tavu i na vatru cca 10 minuta. Protresite ih ili promiješajte kako ne bi zagorjeli. Pustite da se malo ohlade pa uklonite opnu s njih.
U lonac stavite šećer pa stavite na vatru kako bi se šećer otopio. Kada je otopljen, u lonac stavite lješnjake pa sve dobro izmiješajte. Smjesu pažljivo (jer je jako vruće) prebacite na papir za pečenje i pustite da se ohladi.
Kada se ohladi, usitnite je nožem.
Krema od vanilije
Pola mlijeka stavite kuhati sa šećerom i vanilin šećerom.
U ostatku mlijeka razmutite prašak za puding. Kada mlijeko zakipi, maknite ga s vatre pa umiješajte puding. Vratite na vatru pa kuhajte još minutu dok se smjesa ne zgusne.
Prebacite puding u posudu, prekrijte folijom kako se ne bi uhvatila korica te pustite da se ohladi.
Posebno izmiksajte slatko vrhnje u šlag.
U drugoj posudi izmiksajte maslac i mascarpone pa postepeno dodajte puding od vanilije. Dobro izmiksajte. Pomoću špatule, ručno umiješajte šlag u kremu.
Krema od čokolade
Čokoladu izlomite na kockice ili jednostavno usitnite nožem te je stavite u posudu.
Slatko vrhnje zakipite pa ga prelijte preko čokolade.
Ostavite nekoliko minuta kako bi se čokolada otopila pa dobro izmiješajte kako bi se sastojci sjedinili. Ostavite sa strane da se ohladi.
Slaganje
Tortu je potrebno slagati u kalupu.
Na tanjur stavite prvu koru, zatim stavite jednu trećinu čokoladne kreme, pospite trećinom karameliziranih lješnaka. Kremu od vanilije je najlakše nanijeti pomoću slastičarke vrećice. Podijelite je na otprilike 4 jednaka dijela, pa prvi dio nanesite preko lješnjaka. Poklopite drugom korom pa opet nanesite drugu trećinu čokoladne kreme, pospite trećinom smjese lješnjaka, pa opet prekrijte kremom od vanilije. Zatim ide treća kora, ostatak čokoladne kreme, pa lješnjaci i krema od vanilije. Poklopite četvrtom korom. Tortu je najbolje preko noći ostaviti u hladnjaku da se stegne. S ohlađene torte uklonite kalup te je premažite ostatkom kreme od vanilije. Ukrasite po želji.
Fotografije: Ana Prša