Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe s nama je podijelila recept za mini cheesecake od borovnice.
Sastojci
Podloga
(10 tortica promjera 7 – 8 cm ili torta promjera 26 cm)
- 300 g mljevenog keksa
- 100 g maslaca
- 1 dl mlijeka
- Sastojci za sok
- 350 g borovnica
- 100 g šećera
- 1 dl vode
Krema
- 500 g sira mascarponea
- 400 g sirnog namaza
- 1 dl jogurta
- 200 g bijele čokolade
- 8 listića želatine
- 2 žličice soka od limuna
- ½ dl mlijeka
- 1 žličica arome vanilije
Priprema
Mljeveni keks preliti otopljenim maslacem i mlijekom, umutiti mikserom.
Unutarnje stranice kalupa obložiti acetatnom folijom te u svaki kalup staviti 1 – 2 žlice smjese od keksa. Mrvičastu smjesu lagano utisnuti te spremiti u hladnjak.
Borovnice, šećer i vodu prokuhati te smjesu uliti u cjedilo. Žlicom istisnuti sok. Sok podijeliti na 2 dijela (2/3 i 1/3)
Krema
Navedene sastojke umutiti mikserom i dodati otopljenu čokoladu. Kremu podijeliti na 3 jednaka dijela.
Tamna krema
Tri listića želatine preliti mlakom vodom. Nabubrenu želatinu ocijediti te dodati soku od borovnica (2/3) i lagano zagrijati da se želatina otopi. Uliti u prvi dio kreme, dodati žličicu soka od limuna i umutiti mikserom. Kremu uliti u kalupe te spremiti u zamrzivač na 60 minuta.
Svjetla krema
Tri listića želatine preliti mlakom vodom. Nabubrenu želatinu ocijediti te dodati soku od borovnica (1/3) i lagano zagrijati da se želatina otopi. Uliti u drugi dio kreme, dodati žličicu soka od limuna i umutiti mikserom. Kremu uliti u kalupe te spremiti u zamrzivač na 60 minuta.
Bijela krema
Dva listića želatine preliti mlakom vodom. Nabubrenu želatinu ocijediti te dodati mlijeku i lagano zagrijati da se želatina otopi. Uliti u treći dio kreme, dodati žličicu arome vanilije i umutiti mikserom. Kremu uliti u kalupe te spremiti u hladnjak. Hladiti minimalno 10 sati.
Tortice izvaditi iz kalupa, skinuti acetatnu foliju, ukrasiti borovnicama i servirati.
Fotografije: Od slatkoga slađe
[print_link]