Borovnice i limun sigurna su kombinacija za ljetno osvježenje, a danas ih je u torti spojila Lidija Osmak s bloga Gurmanka.
Sastojci
(za kalup za torte promjera 20 cm)
Nadjev od borovnica
- 450 g borovnica (može i zaleđenih)
- 200 g šećera
- sok od 2 limuna
Biskvit
- 110 g maslaca (sobne temperature)
- 200 g šećera
- 120 ml ulja
- 3 jaja
- 360 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- ½ žličice soli
- 250 ml mlijeka
- 1 žlica arome vanilije
- 100 ml limunovog soka
- 1 žlica naribane limunove korice
Krema od limuna
- 220 g maslaca (sobne temperature)
- 250 g krem sira
- 220 g šećera u prahu
- 30 ml limunovog soka
Limun za ukrašavanje
- 100 g šećera
- 30 ml vode
- sok jednog limuna
- 3 limuna -tanko narezana
I još (za dekoraciju)
- svježe borovnice
- kriške limuna
Priprema
Nadjev od borovnica
Stavite kuhati sve navedene sastojke nadjeva i ostavite ih da krčkaju na srednjoj temperaturi oko 20 minuta dok borovnice ne omekšaju, a umak se malo ne reducira. Imajte na umu da će se zgusnuti još više kada se ohladi.
Biskvit
Mikserom izradite maslac, šećer i ulje dok smjesa ne posvijetli te joj postepeno jaja.
Posebno pomiješajte sve suhe sastojke koje sada naizmjence s mlijekom umiješajte u biskvitnu smjesu.
Na kraju smjesi dodajte vaniliju, sok i koricu limuna.
Biskvit podijelite u dva kalupa za torte promjera 20 cm koje ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite ga na temperaturi od 190°C oko 30 minuta, ali pazite da ga ne prepečete jer će izgubiti sočnost.
Izvadite ga iz kalupa i ostavite da se ohladi dok vi ne pripremite kremu od limuna.
Krema od limuna
Mikserom dobro izradite maslac koji obavezno mora biti sobne temperature jer će vam inače ostati grudice u kremi.
Maslacu dodajte krem sir i šećer u prahu te sve skupa dobro izmiksajte i na kraju dodajte sok od limuna. Krema mora biti dovoljno čvrsta da njome možete premazati tortu.
Limun za ukrašavanje
Stavite kuhati šećer, vodu i sok od limuna te kada smjesa zavrije dodajte narezane kriške limuna i kuhajte 15 minuta. Kriške limuna izvadite na papir za pečenje i ostavite da se ohladi prije ukrašavanja.
Slaganje torte
Ohlađene biskvite prerežite na pola tako da dobijete 4 kore.
Kremu podijelite na 4 dijela, a nadjev od borovnica na tri djela.
Biskvit prvo premažite kremom tako da ostavite uzdignut dio uz vanjski rub unutar kojeg rasporedite nadjev od borovnica tako da ne bi curio iz torte.
Sada ponovo stavite biskvit i ponovite postupak, a tortu završite tako da kremom premažete gornju koru i bočne strane torte.
Dobro je rashladite prije serviranja i ukrasite svježim borovnicama i kriškama limuna.
Fotografija: Gurmanka