Današnji ručak završite štrudlom u kojoj se sljubljuju okusi vanilije i borovnica, a čiji recept s nama dijeli Marija Herjavić Jerkić.
Sastojci
Za tijesto
- 400 g glatkog brašna
- 6 g soli
- 60 g ulja
- 200 g mlake vode
Za nadjev
- 1 puding od vanilije
- 400 ml mlijeka
- 80-100 ml jogurta
- 500 g borovnica
- šećer
- 5-6 žlica griza
- začini (cimet, muškatni orašćić)
Još
- ulje
- maslac
- šećer u prahu za posip
Priprema
Za tijesto sve sastojke dobro i dugo umijesite, formirajte 2 kuglice, nauljite, prekrijte prozirnom folijom i stavite da odmori neko vrijeme, najbolje preko noći u hladnjaku. Izvadite ih nekoliko sati prije nego krenete raditi da se ugriju.
Za ovu jednu kuglicu je potreban skoro cijeli stol za razvlačenje pa za manje površine od tijesta formirati više kuglica.
Za nadjev skuhajte puding u 400 ml mlijeka pa kad se malo ohladi umiješajte jednoliko jogurt. Borovnice promiješajte sa šećerom, grizom i začinima
Tijesto na pobrašnjenoj površini stanjite valjkom koliko ide pa nauljite i rukama razvucite na što tanje. Jednu stranu malo presavinite i na to rasporedite pola pudinga i borovnica, a ostatak tijesta poškropite otopljenim maslacem, pa zarolajte i prebacite u dobro nauljeni kalup za pečenje. Ponovite s ostatkom tijesta i nadjeva.
Poškropite s otopljenim maslacem i uljem (pola-pola) i pecite na 200 stupnjeva dok ne porumeni. Pečeno i lagano prohlađeno pospite šećerom u prahu.
Dobar tek!
Fotografija: Marija Herjavić Jerkić