Ovu srijedu zasladite ukusnom pletenicom s borovnicama po receptu Natalije Milodanović s bloga Mystic Cakes.
Sastojci
(za jednu peletenicu)
- 1 list sviježeg lisnatog tijesta (250-275 g)
- 200 g krem sira
- 3 žlice šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- ribana korica limuna (po želji)
- 125 g svježih borovnica
Još
- 1 jaje za premazivanje
- kristal šećer za posipanje
- listići badema (po želji)
Priprema
Razmotajte list sviježeg lisnatog tijesta. Ja sam koristila već razvaljano lisnato tijesto od 275 g, dimenzija 40×25 cm. U slučaju da koristite smrznuto lisnato tijesto u pakiranju od 500 g, trebat će vam jedan komad tijesta od 250 g koje najprije odledite pa razvaljajte valjkom na pobrašnjenoj površini.
Za nadjev pomiješajte žlicom krem sir sa šećerom u prahu i vanilin šećerom te koricom limuna. Borovnice operite i prosušite papirnatim ubrusom.
Razvaljano lisnato tijesto zasijecite sa dvije strane na trakice širine oko 1-1,5 cm, pod kutem od oko 45 stupnjeva prema gore. Dužina trakica treba biti trećina širine tijesta.
Na sredinu tijesta koje nije zasječeno razmažite krem sir svugdje ravnomjerno. Od gore poslažite borovnice pa preklapajte trakice tijesta naizmjenično preko borovnica dok ne završite sa pletenjem cijele pletenice.
Pletenicu zajedno sa papirom za pečenje stavite na veliki lim za pečenje i premažite je istučenim jajetom pa pospite kristal šećerom i listićima badema.
Pletenicu pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 25 minuta do zlatno rumene boje. Neka se malo prohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ju pospite šećerom u prahu i sijecite na šnite.
Najbolja je još svježa, dok je mlaka, a tijesto fino hrskavo i lisnato.
Fotografija: Mystic Cakes