Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes danas s nama dijeli recept za bounty panna cottu.
Sastojci
Panna cotta
- 500 ml slatkog vrhnja
- 200 ml mlijeka
- 40 g šećera
- 1 burbon vanilin šećer
- 160 g bijele čokolade
- 6 g želatina
- 50 g kokosa
Ganache preljev
- 150 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade za kuhanje
Priprema
Panna cotta
U lončić ulijte slatko vrhnje i 150 ml mlijeka. Dodajte šećer i bourbon vanilin šećer pa stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja, ali pazite da ne proključa.
Preostalih 50 ml mlijeka pomiješajte sa želatinom i ostavite da nabubri.
Kada se slatko vrhnje zagrijalo, skinite sa vatre pa ubacite bijelu čokoladu izlomljenu na kocke. Neka odstoji oko 20 sekundi tako, pa pjenjačom miješajte dok se sva čokolada ne otopi.
Želatinu otopite na najmanjoj vatri pa je ulijte u lončić i sve dobro izmiješajte. Na kraju dodajte i kokos i izmiješajte. Neka se ova smjesa prohladi desetak minuta prije ulijevanja u čaše.
Pripremite odgovarajuće čaše/teglice u kojima ćete servirati panna cottu. Moje teglice su baš male pa mi je ispalo 8 komada, a ako ulijevate u veće čaše (od nekih 2 dcl), dobit ćete oko 4 porcije.
Dakle, u čaše ravnomjerno rasporedite panna cottu vodeći računa da ne ulijete do vrha već da ostavite malo prostora na vrhu za čokoladni ganache preljev.
Panna cottu stavite u hladnjak da se potpuno ohladi i stegne, najmanje 3-4 sata prije ulijevanja čokoladnog preljeva da ne bi potonuo i pomiješao se s bijelim slojem.
Ganache preljev
Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, skinite s vatre i ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Neka odstoji tako minutu pa pjenjačom dobro izmiješajte dok se sva čokolada ne otopi.
Preljev rasporedite preko ohlađene panna cotte i vratite u hladnjak da se ohladi i stegne, barem 30 minuta, a potom možete poslužiti panna cottu.
Na vrhu dekorirajte listićima kokosa ili jednostavno samo pospite običnim kokosom i naribanom čokoladom.
Fotografije: Mystic cakes