Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes donosi nam recept za Bounty šnite koji će voljeti svi ljubitelji ove čokoladice.
Sastojci
Kora
- 10 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 150 g šećera
- 150 g kokosa
- 1 žlica oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
Za preljev
- 100 ml toplog mlijeka
Fil
- 10 žumanjaka
- 100 g šećera
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g mliječne čokolade
- 50 ml mlijeka
- 125 g margarina (ili maslaca)
- 100 ml slatkog vrhnja
- Ganache glazura
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade za kuhanje
Priprema
Kora
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U posudu s bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa počnite mutiti mikserom postepeno dodavajući šećer. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg.
Odložite mikser, pa dodajte mješavinu kokosa, brašna i praška za pecivo pa špatulom lagano izmiješajte pazeći da ne splasne snijeg.
Smjesu rasporedite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje dimenzija 40 × 32 cm i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 15 – 20 minuta dok kora ne dobije zlatno žutu boju. Ohladite, skinite papir za pečenje i koru presijecite uzdužno na 3 trake.
Napomena: Ovisno o tomu koristite li krupniji ili sitniji kokos, može biti odstupanja u krajnjem rezultatu kod kore. S krupnijim kokosom, kora će biti prozračnija, dok vam sa sitno mljevenim kokosom kora može ispasti malo gušća i suša. To ćete lako riješiti preljevom od mlijeka, ali je moja preporuka da po mogućnosti ipak koristite krupnije mljeveni kokos jer je bolji i finiji.
Fil
Žumanjke stavite u odgovarajući lonac, dodajte šećer i pjenjačom dobro izmiješajte. U drugi lonac ulijte vodu, zagrijte do ključanja pa stavite lonac sa žumanjcima i kuhajte na pari, sve vrijeme miješajući pjenjačom, oko 15 minuta dok se ne zgusne.
Kad se smjesa krenula zgušnjavati, dodajte obje vrste čokolade izlomljene na kocke i mlijeko pa miješajte dok se sve ne otopi i sjedini u glatku kremu. Kuhajte još oko 5 minuta dok krema ne dobije potrebnu gustoću.
Skinite fil s pare i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi. U mlaki fil dodajte margarin sobne temperature i mikserom dobro izmutite.
Napomena: Možete koristiti i maslac, ali će fil za nijansu biti mekši.
Slatko vrhnje umutite u šlag, dodajte u kremu i ručno izmiješajte žlicom tako da dobijete glatku i pjenastu kremu.
Napomena: Koristila sam biljno slatko vrhnje.
Slaganje
Uzmite odgovarajući pladanj i na njega stavite prvu koru. Poprskajte je toplim mlijekom pomoću silikonske špatule. Potom nanesite trećinu fila. Poklopite drugom korom te je također poprskajte mlijekom pa ponovo premažite filom. Završite s trećom korom poprskanom mlijekom i rasporedite ostatak fila odozgo. Premažite i stranice.
Složenu tortu stavite u hladnjak na 1 – 2 sata da se ohladi i stegne, prije izlijevanja čokoladne ganache glazure.
Ganache glazura
Zagrijte slatko vrhnje do vrenja. Skinite s vatre pa ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Neka odstoji tako minut pa pjenjačom miješajte dok se sva čokolada ne otopi. Neka se glazura malo prohladi, desetak minuta. Tako ćete je lakše nanijeti na tortu jer vam neće curiti sa strane.
Premažite tortu glazurom, odozgo po želji pospite kokosom i stavite u hladnjak da se ohladi barem još sat vremena, a potom je spremna za degustaciju.
Fotografija: Mystic cakes