Iako se na gotovo svim adventskim događanjima nude germknedle, one pripremljene doma imaju posebnu čar. Danas ih, zahvaljajući receptu Marije Herjavić Jerkić, doma možete pripremiti i vi.
Sastojci
Tijesto
- 300 g glatkog brašna
- 1 paketić suhog kvasca
- 100 ml toplog mlijeka
- 100 g omekšalog maslaca
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- malo soli
- 20 g šećera
- korica limuna
Creme anglaise
- 4 žumanjka
- 40 g šećera
- 400 ml mlijeka
- vanilija
I još
- (domaća) marmelada od šljiva za punjenje
- mak i šećer u prahu za posip
Priprema
Tijesto
Sve sastojke za tijesto umijesiti i pustiti da se digne, po mogućnosti tijesto dignuti bar dva puta.
Tijesto podijeliti na 4 jednaka komada te svaki oblikovati u lopticu koja se napuni marmeladom od šljiva i pažljivo zatvoriti, pazeći da ne ostane rupa kako marmelada ne bi iscurila.
Kuhati se 20 – 23 minute na pari, obavezno poklopljeno.
Creme anglaise
Za kremu pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom te u to lagano dodati vruće mlijeko u kojem se kuhala vanilija stalno mijesajući. Vratiti u posudu s ostatkom mlijeka i kuhati stalno miješajući na laganoj vatri. Krema ne smije zakuhati, potrebno ju je ugrijati do maksimalno 84°C, ne više jer će krenuti koagulirati.
Bez brige, kad se ohladi, krema će se zgusnuti i biti taman gusta i tekuća.
Slaganje
Kuhane knedle obilno preliti engleskom kremom i posipati smjesom maka i šećera u prahu.
Napomena
Sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature ili topli.
Da se ubrza postupak dizanja tijesta, pokrivenu zdjelu s tijestom ubaciti u pećnicu ugrijanu na 50°C.
Knedle treba kuhati u nastavku za kuhanje na pari ili u situ. Narastu prilikom kuhanja pa paziti da im ostane dovoljno mjesta.
Kremu je najbolje pripremiti prije nego se krenu mijesiti knedle kako bi se na vrijeme ohladila i stisnula.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić