Od sada će na našem portalu svoje recepte dijeliti i Josip Gavran, autor bloga Woodie Foodie, a upravo smo božićnu babku odabrali za njegov prvi recept s obzirom na to da su sada božićni recepti svima prijeko potrebni.
Sastojci
Tijesto
- 10g suhog pekarskog kvasca
- 140ml toplog mlijeka
- 60g šećera
- 350g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 60g maslaca sobne temperature
- 1 jaje
- korica limuna
Nadjev
- 1kg jabuka
- 3 žličice cimeta
- 10g cimet šećera
- 200g pekmeza od marelice
- maslac sobne temperature za premazivanje kalupa
Priprema
Kvasac pomiješajte s polovicom toplog mlijeka i 10g šećera, pa ostavite sa strane. U velikoj, širokoj posudi, rukom sjedinite brašno, ostatak šećera, sol, maslac i jaje. Dodajte smjesu kvasca i mlijeka, ostatak mlijeka i koricu limuna. Rukom umijesite tijesto, prekrijte prijanjajućom folijom ili krpom, pa stavite na vruće mjesto na sat vremena. Tijesto razvucite u pravokutnik, nakon čega slijedi nadjev.
Jabuke ogulite, naribajte i dobro procijedite, pa pomiješajte sa cimetom i šećerom. Tijesto premažite pekmezom, pa ravnomjerno rasporedite prethodno dobivenu smjesu. Po duljini razrežite na dva dijela, napravite pletenicu kojoj ćete krajeve spojiti pritiskom. Kalup premažite maslacem, babku stavite u isti, ponovno prekrijte folijom ili krpom, pa vratite na vruće mjesto još sat vremena. Uklonite foliju/krpu i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C, 40 minuta. Kada je babka pečena, premažite je mlijekom i ostavite da se u potpunosti ohladi.
I to je to, u slast!
Fotografija: Woodie Foodie