Vanilin zvijezdice, Špekulas keksići, Mak linzeri, Čokoladne jelkice, Nugat keksići sa nutellom, Cappuccino srca, Husarski kolačići i Puž keksići s cimetom – sve ove vrste keksića moguće je izraditi od samo jednog tijesta za koje recept donosi Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes pa ukoliko do sad niste stigli pripremiti keksiće za božićni stol, iskoristite ovaj recept i bacite se na izradu.
Sastojci
Osnovno tijesto
- 500 g maslaca (ili margarina)
- prstohvat soli
- 200 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 2 jaja
- 800 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
Vanilin zvijezdice
- 200 g osnovnog tijesta
- šećer u prahu za posipanje
Špekulas keksići
- 200 g osnovnog tijesta
- 2 žličice začina (cimet, đumbir, muškatni oraščić)
- šećer u prahu za posipanje
Mak linzeri
- 200 g osnovnog tijesta
- 2-3 žlice maka u zrnu (ili mljevenog)
- 2 žličice korice limuna
- džem po želji za spajanje
- šećer u prahu
Čokoladne jelkice
- 200 g osnovnog tijesta
- 1 žlica Nutelle
- 1 žlica kakaa
- otopljena bijela čokolada za dekoraciju
- prehrambena zelena boja (po želji)
- šarene mrvice
Nugat keksići sa nutellom
- 200 g osnovnog tijesta
- 20 g mljevenih lješnjaka
- Nutella za spajanje
- otopljena tamna čokolada i sjeckani lješnjaci za dekoraciju
Cappuccino srca
- 200 g osnovnog tijesta
- 20 g cappuccino praha
- otopljena bijela čokolada za dekoraciju
- šarene mrvice
Husarski kolačići
- 200 g osnovnog tijesta
- 20 g bademovog brašna (mljevenih badema)
- džem za punjenje
- šećer u prahu
Puž keksići s cimetom
- 200 g osnovnog tijesta
- 10 g otopljenog maslaca
- 50 g smeđeg šećera (ili bijelog kristal šećera)
- 2 žličice cimeta
- otopljena bijela čokolada za dekoraciju
Priprema
Osnovno tijesto
Stavite u posudu maslac sobne temperature nasjeckan na kocke, sol, šećer u prahu i vanilin šećer pa mikserom pjenasto izmiksajte. Dodajte jaja i još jednom izmiksajte u pjenastu smjesu. Odložite mikser.
Dodajte brašno i prašak za pecivo pa najprije žlicom izmiješajte u mrvičastu smjesu, a potom rukom umijesite fino, mekano i glatko tijesto koje se ne lijepi. Po potrebi dodajte još mrvicu brašna, ako ste koristili veća jaja.
Tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio treba iznositi otprilike 200 g. Od svakog dijela formirajte kuglicu i ostavite sa strane.
Dodavanje sastojaka svakom tijestu
Za Vanilin zvjezdice uzmite prvu kuglicu osnovnog tijesta, zamotajte je u prozirnu foliju i stavite u hladnjak.
Za Špekulas keksiće uzmite drugu kuglicu tijesta, malo je spljoštite i stavite na sredinu mješavinu začina pa na radnoj površini premjesite tijesto tako da se sasvim spoji sa začinima. Tijesto formirajte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak.
Za Mak linzere uzmite slijedeću kuglicu tijesta, spljoštite ju i dodajte mak u zrnu i limunovu koricu, dobro premijesite, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak.
Za Čokoladne jelkice na isti način dodajte slijedećoj kuglici tijesta Nutellu i kakao, dobro premijesite, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak.
Za Nugat keksiće sa nutellom dodajte tijestu mljevene lješnjake, premijesite, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak.
Za Cappuccino srca dodajte tijestu cappuccino prah, premijesite, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak.
Za Husarske kolačiće tijestu dodajte mljevene blanširane bademe (može i sa korom), dobro premijesite i stavite u hladnjak.
I za kraj, za Puž keksiće s cimetom uzmite posljednju kuglicu tijesta i razvaljajte ju valjkom između dva papira za pečenje na približnu dimenziju 40×15 (ili 35×20 ako želite veće kolačiće). Tijesto premažite pomoću silikonske četkice otopljenim maslacem pa pospite svugdje ravnomjerno mješavinom smeđeg šećera i cimeta. Uz pomoć papira pažljivo i čvrsto zarolajte pa stavite u hladnjak na sat vremena.
Izrada keksića
Kada su se sva tijesta ohladila, krenite s pripremom keksića redom. Za prvih šest vrsta keksića, razvaljajte tijesta na 3-4 mm debljine pa prikladnim modlicama vadite oblike i stavljajte ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Za Husarske kolačiće odvajajte od tijesta komadiće težine oko 12 g i formirajte male loptice koje nakon što ih složite na lim, malo spljoštite i obrnutom stranom kuhače utisnite rupu, a za puž keksiće s cimetom izvadite iz hladnjaka ohlađeno zarolano tijesto sa cimetom i režite oštrim nožem na komadiće širine oko 1 cm te ih složite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Svi keksići se peku u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva, 10-15 minuta. Prilagodite vrijeme pečenja ovisno o debljini i veličini keksića.
Dekoracija keksića
Vanilin zvjezdice i Špekulas keksiće samo pospite šećerom u prahu. Mak linzerima prvo posipajte šećerom u prahu gornji sloj keksića (poklopce), a donje (pune dijelove) premažite džemom po želji i spojite s poklopcima.
Za Čokoladne jelkice otopite bielu čokoladu i dodajte po želji malo zelene prehrambene boje pa stavite čokoladu u vrećicu kojoj ćete odrezati vrh i išarati jelkice. Ukrasite ih i šarenim perlicama.
Za Nugat keksiće sa nutellom prošarajte otopljenom tamnom čokoladom poklopce i pospite sa sjeckanim lješnjacima, a na donje dijelove istisnite nutellu (ili nugat namaz po želji) i poklopite prošaranim poklopcima.
Cappuccino srca umačite u otopljenu bijelu čokoladu do pola pa pospite šarenim mrvicama i slažite ih na papir za pečenjem, a zatim ih stavite na kratko u hladnjak kako bi se čokolada stisla.
Husarske kolačiće najprije pospite šećerom u prahu pa ih napunite džemom po želji iz vrećice kojoj ste odrezali vrh.
Puž keksiće s cimetom prošarajte otopljenom bijelom čokoladom.
Kada se dekoracija na svim keksićima stegne, složite ih u limene kutije i čuvajte zatvorene do upotrebe.
Fotografija: Mystic Cakes