Do Božića je ostalo tek nešto više od mjesec dana stoga je pravo vrijeme da počnemo objavljivati prigodne recepte – prvi takav je recept za roščiće s bademima koji nam donosi Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
- 3 bjelanjka
- 200 g šećera
- 250 g mljevenih badema
I još
- 200 g nasjeckanih badema
Priprema
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Stavite jednu posudu s vodom da zavrije i na pari tucite bjelanjke sa šećerom dok ne dobijete finu teksturu šauma. Proces će trajati petnaestak minuta.
Maknite s pare i u još tople bjelanjke dodajte mljevene bademe, lagano špatulom pomiješajte da se sve sjedini.
Žlicom vadite količinu koja vam je potrebna da napravite roščić. Ukoliko vam se smjesa jako lijepi za ruke, ruke malo navlažite s vodom. Oblikujte roščić i lagano ga uvaljajte u sjeckane bademe.
Veći lim za pečenje namažite maslacem i obložite ga papirom za pečenje. Posložite roščiće u lim s manjim razmakom.
Upalite i ugrijte pećnicu na 100°C.
Roščiće sušite u pećnici 35 minuta. Ohladite na limu, a zatim ih poslužite.
Fotografije: Tirkizna