Današnji je recept ujedno i čestitka jer nam ova pita od višanja i maka koju je pripremila Ana Prša i sama poručuje – sretan Božić.
Sastojci
(za kalup dimenzija 35 x 11 cm)
Tijesto
- 350 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 2 žlice mlijeka
- 3 žlice svinjske masti
Nadjev od višanja
- 200 g očišćenih višanja
- 1 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice višnjevca
- 1 žličica škrobnog brašna
Tijesto od maka
- 25 g maslaca
- 25 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 žličica vanilin šećera
- 1 žličica ruma
- malo naribane korice limuna
- 50 g maka
I još
- šećer u prahu (za posipanje)
Priprema
Tijesto
U zdjeli promiješajte sve suhe sastojke, pa dodajte jaje, mlijeko i mast te umijesite tijesto.
Zamotajte ga u vrećicu i ostavite pola sata u hladnjaku da odmori.
Ohlađeno tijesto podijelite na dva djela.
Jedan dio tanko razvaljajte pa utisnite u kalup.
Drugi dio isto razvaljate tanko pa od njega izrežite kalupima oblike kojima ćete na kraju ukrasiti pitu.
Kako bi lakše rezali, tako razvaljano tijesto ostavite kratko u zamrzivaču.
Nadjev od višanja
Sve sastojke stavite u lončić i dobro izmiješajte. Kuhajte dok se ne zgusne.
Tijesto od maka
Izmiksajte maslac sa šećerom pa dodajte žumanjak. Tome dodajte vaniliju, rum i limunovu koricu pa nastavite miksati. Sada umiješajte u to mak.
Bjelanjak istucite u snijeg pa ga pomoću špatule umiješajte u smjesu s makom.
Smjesu prebacite u dresir vrećicu.
Pečenje
Kalup s tijestom stavite peći na 170°C na 7-8 minuta.
Zatim ga izvadite iz pećnice, ravnomjerno po tijestu rasporedite nadjev od višanja, pa na višnje stavite smjesu od maka.
S obzirom na to da su višnje mekane, ja sam nadjev nanosila pomoću dresir vrećice, u linijama, pa sam samo lagano sve poravnala.
Na smjesu od maka stavite ukrase od tijesta pa stavite sve zajedno peći još desetak minuta.
Pečeno pospite šećerom u prahu.
Fotografije: Ana Prša