Pahuljicama ukrašena čokoladna rolada s kremom od mascrpone bit će predivna dekoracija za vaš blagdanski stol, a osim izgledom, oduševit će vas i okusom.
Sastojci
Dekoracija
- 30 g maslaca
- 1 bjelanjak
- 40-50 g brašna (ovisno o veličini jaja)
- 30 g šećera
Biskvit
- 130 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- 30 g tamne čokolade
- 30 g maslaca
- 30 g gorkog kakaa
- 4 jaja
- 180 g smeđeg šećera
- 60 ml zaslađene, crne kave
- 1 žličica arome vanilije
- 2 žlice ruma
- malo korice limuna
- prstohvat soli
Krema
- 250 ml mascarpone
- 80 g šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
- 125 ml vrhnja za šlag
I još
- šećer u prahu
Priprema
Dekoracija
U mikrovalnoj rastopite maslac. U jednu posudu stavite sve sastojke pa dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu prebacite u bocu za dekoriranje ili vrećicu za zamrzavanje pa na vrhu napravite malu rupicu.
U veliki lim za pečenje stavite šablonu po kojoj ćete pripremiti dekoraciju te preko toga stavite papir za pečenje. Mirnim pokretima ruke ocrtavajte i ispunjavajte željeni oblik. Kada završite s dekoriranjem, nježno uklonite papir sa šablonom.
Gotovu dekoraciju stavite u hladnjak dok pripremite biskvit.
Biskvit
Upalite pećnicu na 200⁰C s ventilatorom.
U jednoj posudi prosijte brašno i prašak za pecivo.
U malom loncu na pari rastopite čokoladu, maslac i kakao. Miješajte dok ne dobijete sjajnu, homogenu smjesu, a zatim maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
U posudi miksajte jaja i šećer dok ne dobijete svjetlu, pjenastu smjesu (oko 5 minuta). Zatim dodajte kavu, aromu vanilije, rum, koricu limuna i prstohvat soli te sve dobro izmiješajte. Postepeno dodajte suhe sastojke, miješajući mikserom na najnižoj brzini. U dobivenu smjesu, ručno miješajući špatulom dodajte ohlađene smjesu čokolade, maslaca i kakao.
Smjesu rasporedite preko gotove dekoracija te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10 minuta.
Biskvit stavite na mokru krpu i zarolajte ga u roladu. Ostavite ga tako neko vrijeme da poprimi oblik rolade.
Krema
Vrhnje za šlag stavite u zamrzivač petnaest minuta prije nego što ga krenete miješati. Kad ga izvadite iz zamrzivača, napravite ne previše čvrsti šlag.
U jednoj posudi mikserom izmiješajte mascarpone, šećer i aromu vanilije dok ne dobijete pjenastu kremu, a zatim dodajte izrađeno vrhnje.
Slaganje
Biskvit odmotajte te na njega ravnomjerno rasporedite kremu pa ponovno zamotajte u roladu i stavite na tanjur za posluživanje.
Roladu čuvajte u hladnjaku. Neposredno prije serviranja možete je posuti šećerom u prahu.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]