I božićni kolači mogu biti brzi i jednostavni, a istovremeno vizualno efektni i jako ukusni.
Sastojci
Salamica
- 200 g oraha
- 100 g naribane čokolade
- 100 g šećera u prahu
- 1 jaje
- malo arome vanilije (po želji)
Nadjev
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
I još
- kristal šećer/šećer u prahu
Priprema
U multipraktiku usitnite orahe pa ih prebacite u posudu i dodajte im čokoladu za kuhanje, koju ste naribali na sitnom ribežu. Zatim dodajte šećer u prahu i sve izmiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ovim suhim sastojcima dodajte aromu vanilije i jaje pa rukama umijesite tijesto. Gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko dva sata.
Nadjev
Maslac sobne temperature pjenasto izmiješajte sa šećerom u prahu i aromom vanilije.
Slaganje
Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka. Na papir za pečenje prospite kristal šećer (ili šećer u prahu) pa izvaljajte tijesto na debljinu od nekoliko milimetra. Na razvučeno tijesto ravnomjerno nanesite pripremljeni nadjev pa zamotajte tijesto u roladu. Tako zamotano ostavite u hladnjaku nekoliko sati, a zatim izrežite na ploške željene debljine i servirajte.
Salamicu čuvajte u hladnjaku.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]