Do Božića je ostalo tek nekoliko dana, a kako biste taj dan zasladili odličnom tortom donosimo vam recept Tihane Koprek s bloga Just Cake the Cupcake.
Biskvit
- 130 g gorkog kakao praha
- 300 g glatkog brašna
- 430 g šećera
- 2 žličice sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 4 manja jaja
- 250 ml mlaćenice ili 250 ml mlijeka s 1 žlicom limunovog soka
- 250 ml tople vode
- 5 žlica ulja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Krema
- 350 ml mlijeka
- 2-3 žlice limunova soka
- 1 žličica naribane limunove korice
- 1 žličica cimeta
- 150 g mljevenih oraha
- 2 vanilin šećera
- 2 žlice ruma
- 300 g maslaca
- 120 g šećera
- 60 g glatkog brašna
Za ukrašavanje
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade
Priprema
Biskvit
Pećnicu zagrijte na 170°C, a kalupe za torte premažite maslacem i dno obložite papirom za pečenje. Ja sam koristila kalup od 20 cm.
U velikoj posudi pomiješajte kakao, brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Stavite u mikser i polako dodavajte ostale sastojke – jaja, mlaćenicu, vodu, ulje i vaniliju. Zatim miksajte još 2 minute da se sve dobro sjedini.
Smjesu podijelite na 2 jednaka dijela i svaki posebno pecite u pripremljenom kalupu.
Biskvit pecite 35-40 minuta i napravite test čačkalicom. Biskvite ohladite te kad su ohlađeni svaki od njih poravnajte i prerežite na pola.
Krema
Za kremu brašno, šećer i vanilin šećer izmiješajte sa 150 ml hladnog mlijeka i dobro izmiješajte u mikseru.
Ostatak mlijeka neka zavrije, u njega izlijte pripremljenu smjesu i miješajući kuhajte na laganoj vatri 6-7 minuta, dok ne dobijete gustu kremu.
U ohlađenu kremu dodajte mljevene orahe, cimet, rum, limunovu koricu i sok te maslac koji ste prethodno pjenasto izradili. Maslac neka bude sobne temperature da ga umutite u kremu.
Slaganje torte
Na pladanj za posluživanje stavite prvi biskvit. Kremu podijelite na 4 jednaka dijela i prvim dijelom premažite biskvit.
Tako napravite još 3 puta, s time da zadnji dio kreme premažete oko cijele torte i lijepo zagladite.
Stavite u hladnjak na oko 2 sata da se krema stisne.
Otopite čokoladu sa slatkim vrhnjem i dobro promiješajte.
Staviti čokoladu u vrećicu za ukrašavanje i napravite da izgleda kao da se čokolada izlijeva s torte. To napravite oko cijele torte pa ostatak stavite na vrh i premažite.
Ukrasite brusnicama, zelenilom ili voćem po želji.
Fotografije: Just Cake the Cupcake
[print_link]