U Dalmaciji se za Badnjak tradicionalno pripremaju fritule, a provjereni recept za ukusnu blagdansku slasticu pronašli smo kod pobjednika prve šibenske Fritule, u Turističkoj zajednici Grada Šibenika,
Sastojci
- 600 brašna
- 200 g gustina
- 200 g šećera
- 4 manje jabuke ( 2 velike)
- 4 jaja
- 4 jogurta
- 1 dcl rakije
- naribana korica limuna i naranče
- 4 vrećice vanilin šećera
- 2 praška za pecivo
- malo soli
I još
- šećer u prahu
- cimet
Priprema
Jaja i jogurt pomiješati, dodati naribane jabuke ( 2 veće ili 4 manje), šećer, vanilin šećer, koricu limuna, naranče i rakiju. Zatim dodati brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo. Sve zajedno dobro pomiješati te ostaviti 15 minuta da odstoji.
Žlicom vaditi tijesto i stavljati ga u vrelo ulje.
Gotove fritule vaditi iz ulja, ocijediti višak ulja te servirati posute šećerom u prahu i cimetom.
Fotografija: Turistička zajednica Grada Šibenika
[print_link]