Božićni ručak treba imati svoj slatki završetak. Možda je ovaj božićni kuglof Alice Bjeli Duduković pravi izbor za to?
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 160 g šećera
- 160 g jogurta
- 160 g maslaca
- 1 prašak za pecivo
- 320 g glatkog brašna
Punjenje
- 150 g bijele Linolade
- 50 g ušećerenih korica mandarine
- 40 ml ruma
Glazura
- 100 g bijele čokolade
- 2 žlice ulja
Priprema
Punjenje
Prvo pripremiti punjenje – ušećerene korice mandarine (možete koristiti i arancine) namočiti 1 – 2 h u rumu. Nakon toga ih narezati na sitnije komadiće (dužine 0,5 – 1 cm). Dodati bijelu Linoladu i sve izmiješati žlicom u jednoliku smjesu. Ostaviti dok biskvitna smjesa bude gotova.
Biskvit
Na vatri otopiti maslac i ostaviti ga da se prohladi.
Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke ostaviti u hladnjaku dok nam ne budu potrebni za snijeg.
Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom, dodati jogurt i otopljeni maslac pa umutiti u jednoličnu smjesu. Prosijati brašno i prašak za pecivo pa dodati u smjesu i umutiti.
Umutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ga lagano, špatulom, umiješati u smjesu.
U kalup za kuglof staviti 2/3 biskvitne smjese. Nakon toga žlicom rasporediti punjenje, bilo bi dobro da punjenje ne ide po rubovima da tijekom pečenja ne curi. I zatim prekriti punjenje preostalom 1/3 biskvitne smjese.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C 45 minuta. Nakon dvadesetak minuta, ako kuglof tamni, prekriti ga folijom.
Nakon 45 minuta probati čačkalicom je li tijesto pečeno.
Izvaditi ga iz pećnice i pustiti 10-ak minuta u kalupu.
Nakon toga ga prebaciti na tanjur i ostaviti da se dobro ohladi.
Glazura
Na pari otopiti bijelu čokoladu s uljem i kada je smjesa otopljena, preliti kuglof.
Ostaviti da se ohladi pa poslužiti.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković
[print_link]