Naša suradnica Marija Herjavić Jerkić sladi nam ovaj adventski vikend savršenim božićnim tartom koji će vaš dom ispuniti najslađim mirisima.
Sastojci
Tijesto
- 150 g prosenog brašna
- 50 g rižinog brašna
- 50 g tapiokinog škroba
- 1 žlice šećera u prahu
- malo praška za pecivo
- 2 žlice kakaa za kolače
- 50 g maslaca
- 1 žlica vrhnja
- 1 jaje
Čokoladni nadjev
- 4 jaja
- 80 g šećera
- 150 g maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 žlica kukuruznog škroba
- božićni začini (cimet, anis, muškatni oraščić, kardamom)
I još
- džem od gorkih naranči
- kakao za posip
Priprema
Tijesto
Sve sastojke za tijesto izmiješati i povezati u homogenu smjesu. Zamotati u prozirnu foliju i staviti i hladnjak.
Nadjev
Žumanjke pjenasto izmiksati s pola šećera, pa dodati maslac i nastaviti miksati. Zatim dodati rastopljenu čokoladu i začine, pomiješati i na kraju špatulom umiješati tučene bjelanjke s pola šećera i škrobom.
U namašćeni kalup za pite razvući tijesto, premazati džemom i na njega izliti nadjev. Peći 50 minuta na 180°C.
Ohlađeno posuti kakaom za kolače i dekorirati po želji.
Napomena
Za pripremu tijesta najjednostavnije je sve sastojke ubaciti u multipraktik. Sastojci moraju biti hladni.
Za običnu varijantu koja nije bezglutena, možete u klasnično prhko tijesto za pite dodati kakao.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić