Ova torta kao stvorena je za one koji bi dali sve da ljeto traje cijelu godinu – pripremite je za Božić i uživajte u ljetnom ugođaju božićnih blagdana.
Sastojci
Podloga
- 1 šalica sirovih badema
- 7-8 datulja bez koštica
- prstohvat soli
- ribana korica jednog limuna (ili naranče)
Krema
- 2 šalice namočenih indijskih oraščića
- 10 svježih ili smrznutih jagoda (dodatne jagode za dekoraciju)
- ½ šalice otopljenog kokosovog ulja
- 2 velike žlice aceta od Maraške
- sjemenke mahune vanilije (ili žlica ekstrakta)
- prstohvat soli
- 4 žlice meda (ili agavinog sirupa, sirupa od datulja)
Priprema
Podloga
Sastojke za podlogu usitnuti u procesoru za hranu dok ne dobijete kompaktnu, ljepljivu smjesu. Kalup premazati kokosovim uljem i utisnuti smjesu na dno. (Torta na fotografiji rađena je u kalupu fi 20)
Krema
Indijske oraščiće koje ste prethodno namočili u hladnoj vodi (barem 3 sata), isprati, ocijediti i staviti u procesor s preostalim sastojcima za kremu. Paziti da sve komponente budu sobne temperature kako bi kokosovo ulje ostalo tekuće.
Izblendati sve dok smjesa ne postane potpuno kremasta i bez komadića. Izliti u kalup na podlogu.
Dekoracija
Prah mljevene, sušene borovnice, sjeckana pistacija, svježe jagode
Tortu je potrebno zamrznuti najbolje preko noći, a minimalno 4 sata.
U suradnji s OPG-om Matulić
Fotografije: Marija Buksa